Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Αναθεωρητισμός και με τη βούλα του εθνικού συμβουλίου της Τουρκίας - Πώς απαντά στις απειλές πολέμου η Αθήνα


Το πρόσωπο του αναθεωρητή Ερντογάν αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα χθες βράδυ σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ.

Τα όσα προέκυψαν από την μαραθώνια συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου στην Άγκυρα αλλά και από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην τουρκική τηλεόραση δεν αιφνιδίασαν ούτε την Αθήνα, ούτε όμως και την Ουάσινγκτον που απάντησαν άμεσα στα όσα εξωφρενικά εκστόμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κρίση μεγαλομανίας και στο βάθος απειλές αποχώρησης από το ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ενώπιον των τηλεθεατών είχε άλλη μια κρίση μεγαλομανίας. Τα όσα είπε δεν διέφεραν πολύ από όσα λέει καθημερινά εναντίον της Ελλάδας με μια διαφορά: για πρώτη φορά προειδοποίησε με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Κάθε λέξη του ήταν και ένα μήνυμα όχι προς την Ελλάδα αλλά προς κάθε ενδιαφερόμενο στην βορειοατλαντική συμμαχία. «Ο Ερντογάν παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί εκβιάζοντας τις ΗΠΑ για να καταφέρει να πάρει τα πολυπόθητα F16», δήλωνε στο Newsbeast ανώτατη διπλωματική πηγή.

«Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίζουν τα ψέματα της Ελλάδας και να μην χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μας. Δεν θα βρείτε στις ΗΠΑ άλλο σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα», είπε κοιτάζοντας εντελώς προς την Δύση.

Ήταν όλα προαποφασισμένα

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να συγκαλέσει το ανώτατο όργανο για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας με την παρουσία μάλιστα και των αρχηγών των σωμάτων του στρατού έδειχνε τις προθέσεις του. Όλα ήταν προαποφασισμένα, έλεγαν διπλωματικές πηγές στο Newsbeast και έτσι το αναθεωρητικό δόγμα που πρεσβεύει η τουρκική ηγεσία ενδύθηκε με επίσημο μανδύα.

Εκεί, μπήκε η επίσημη σφραγίδα όλων όσων έχουν προηγηθεί με τη μορφή λεκτικών προκλήσεων, απειλών και προσβολών εναντίον της Ελλάδας.

Οι αποδέκτες των προειδοποιήσεων ήταν δυο: Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την μια περιέγραφε την Ελλάδα ως μια χώρα καθοδηγούμενη από τους συμμάχους της και την απειλούσε με πόλεμο και ταυτόχρονα τα έβαζε με την Ουάσινγκτον για την απόφαση να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Καλούσε την Ελλάδα να σταματήσει να κλιμακώνει τις προκλήσεις, να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου και απειλούσε ότι θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα.

Απάντηση εις διπλούν

Το μελάνι δεν είχε προλάβει να στεγνώσει στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης και Αθήνα και Ουάσινγκτον απάντησαν χωρίς πολλές περιστροφές στον ακόλουθο και μιμητή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την λιτή αλλά ηχηρή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», δήλωσε.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο Νewsbeast η απάντηση αυτή συνιστά μια διπλή νίκη για την Ελλάδα. Από την μια δείχνει την υποστήριξη των συμμάχων της και δη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη καταδεικνύει ότι η διεθνοποίηση από την Ελλάδα των τουρκικών απειλών και του ολοένα και εντεινόμενου αναθεωρητισμού από την Άγκυρα απέδωσε καρπούς.

Λιγότερες από 100 λέξεις χρειάστηκαν και στην ελληνική κυβέρνηση για να απαντήσει στο τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τόνιζε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Και κατέληγε: «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Η διεθνοποίηση έπιασε τόπο

«Η Ελλάδα δεν φοβήθηκε ποτέ, ακόμα και όταν ήταν μόνη της κατά την διάρκεια της μακράς ιστορίας της, πόσο μάλλον τώρα που έχει στο πλευρό της παραπάνω από έναν συμμάχους στην απρόκλητη επίθεση που δέχεται καθημερινά από την Τουρκία», μας δήλωνε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Θύμισε επίσης, ότι την ερχόμενη Παρασκευή στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στο Αλικάντε της Ισπανίας 9 χώρες του Νότου θα εκφράσουν την στήριξή τους στην χώρα μας απέναντι στην επιθετική πρακτική της Τουρκίας. «Υποκινητής» της στήριξης αυτής στην Ελλάδα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δεν σκοπεύει να χαριστεί στον Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News