Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Καυσόξυλα: Νέες διευκρινίσεις για το πλαφόν - Πότε θα επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ


Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των επιχειρήσεων που πωλούν καυσόξυλα και στερεά καύσιμα προκειμένου να μπει «φρένο» στο ράλι της ακρίβειας προβλέπεται στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τίθεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της διακίνησης και πώλησης στερεών καυσίμων, και ιδίως καύσιμης ξυλείας, που προορίζονται για τη θέρμανση των καταναλωτών.

Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021 οπότε και η ζήτηση για καύσιμη ξυλεία ήταν αντίστοιχα υψηλή ενώ παράλληλα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει η γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θεσπίζεται το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ’ ενός η Πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφ’ ετέρου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών που θα προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα φημολογίας είτε ως αποτέλεσμα δόλιας δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

- κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

- και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 – 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

3 σχόλια:

  1. Σιγά μην πέσουμε κάτω απ τα μεγάλα λόγια. Αν είδε κανένας κανέναν έλεγχο πουθενά εγώ θα γίνω τούρκος. Λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελεγχο απ τους δασοφυλακες ειναι ανεκδοτο, δεν υπαρχουν, ειναι η χειροτερη υπηρεσια πανελλαδικα, δεν προσφερουν τιποτα κανουν τα στραβα ματια, καποιοι ξυλοκοποι κονομησαν εκατομυρια τα προστιμα πρεπει να τους αλλαξουν τα φωτα.

      Διαγραφή
  2. Ελεγχος απο το Δασαρχείο γιατί δε θα μείνει δέντρο στο βουνό μας με όλες τις συνέπειες για το περιβάλλον και για εμάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News