Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Θ. Τζάκρη: «Ενισχύστε το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις»


Επισκέψεις της βουλευτή σε Γαλατάδες και Προφήτη Ηλία που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις στις 14 Αυγούστου

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου επισκέφτηκε τις περιοχές των Γαλατάδων και του Προφήτη Ηλία, δυο περιοχές που επλήγησαν από μπουρίνι στις 14 Αυγούστου, που έπληξε επίσης και άλλες περιοχές όπως το Μαυροβούνι, τα Καλύβια κλπ. Βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσει τις ζημιές που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με δυνατό άνεμο (ξαφνικό μπουρίνι) και από το χαλάζι που έπληξε ένα μέρος του αγροκτήματος του Προφήτη Ηλία.

Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι βλέπουν ακόμη μια χρονιά την παραγωγή τους να ζημιώνεται σημαντικά αφού οι καρποί έχουν υποστεί σημαντική ποιοτική υποβάθμιση με έντονα σκισίματα και άλλα προβλήματα, προερχόμενα από τη βροχόπτωση, γεγονός που κάνει την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Παράλληλα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της καρπόπτωσης.

Με δεδομένο ότι από πλευράς του ΕΛΓΑ έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό, λόγω του στρεβλού Κανονισμού, που δεν καλύπτει ούτε τις ζημιές από τα πλέον συνήθη αίτια όπως πχ οι βροχοπτώσεις, οι παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να βρει άλλους τρόπους ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους και να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια παραγωγής τους.

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο συνέπεια των αποφάσεων της βιομηχανίας η οποία για 5 η συνεχόμενη ημέρα δεν παραλαμβάνει συμπύρηνο ροδάκινο δηλώνοντας αδυναμία αποθήκευσης του προϊόντος με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να κείται στο έδαφος.

Για μια φορά ακόμη προκύπτει η ανάγκη για ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, μέσω προγραμμάτων de minimis ή μέσω του Ταμείου Αρωγής, εφόσον οι παραγωγοί για 5 η συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι μονομερείς αποφάσεις της βιομηχανίας μεταποίησης.

Μετά το «τεχνητό πρόβλημα» με την ποικιλία Κατερίνα όταν περί τα τέλη Ιουλίου μέλη της ΕΚΕ (ιδιωτικές κυρίως βιομηχανίες κομπόστας) χωρίς καμία αιτιολογία σταμάτησαν οριζόντια να παραλαμβάνουν ροδάκινα της εν λόγω ποικιλίας διοχετεύοντάς τα στη βιομηχανία του χυμού (όπου η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 20 λεπτά/ κιλό), η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και με την ποικιλία Άνδρος, αφού είναι η 5 η συνεχόμενη ημέρα που η βιομηχανία δεν παραλαμβάνει ροδάκινα για την κονσερβοποιία με αποτέλεσμα τα ροδάκινα να παραμένουν πάνω στα δέντρα αφού δεν μπορούν να συγκομισθούν.

Από την πλευρά μου προτίθεμαι άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσω Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί σε μια χρονιά που οι περισσότερες ενδείξεις στην αρχή της εμπορικής περιόδου ήταν υπέρ των παραγωγών.

Ακόμη μια φορά, καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου ή να διερευνήσει άλλες δυνατότητες ενίσχυσης μέσω του Ταμείου Αρωγής, όσο και να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο και να καλέσει τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κλπ) και όλοι μαζί να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News