Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Μνημόσυνο για τον Καπετάν Γαρέφη


Στις 6 Αυγούστου 1906, στην θέση Μπογδάνιτσα του βόρειου ορεινού όγκου της Αλμωπίας, στα καλύβια της Σαρακατσάνικης οικογένειας των Καραφυλέων, το σώμα του Καπετάν Γαρέφη επιτέθηκε στις ομάδες των Βούλγαρων κομιτατζήδων Καρατάσου και Λούκα που προσπαθούσαν να εκβουλγαρίσουν με την βία τους γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες. Στην μάχη ίδιος ο Καπετάν Γαρέφης σκότωσε τον Καρατάσο και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λούκα αλλά και αυτός τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, της οποίας είναι μέλος, για να τιμήσει τους αγώνες του Καπετάν Γαρέφη και των παλληκαριών του θα τελέσει τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που κατασκεύασε, με δικά του μέσα, ο Ιωάννης Γκιώσης στην θέση όπου διεξήχθη η μάχη.

Η μετάβαση θα γίνει με ιδιωτικά αυτοκίνητα 4Χ4 και θα ξεκινήσει από την Εκκλησία του Γαρεφίου το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στις 10πμ. Όποιος θέλει να παραβρεθεί θα πρέπει να έλθει με δικό του αυτοκίνητο 4Χ4 και με δική του ευθύνη λόγω του δύσβατου εδάφους.

Περισσότερες πληροφορίες στο 6977254045.

Ο Πρόεδρος

Δημ. Γιουματζίδης

Η Γραμματέας

Μαρία Στόικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News