Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Μωβ μέδουσες στις ελληνικές παραλίες: Καλά τα νέα - Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου


Αισιόδοξες είναι οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου για την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές παραλίες. Ειδικότερα, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου και βλέπουμε σταθερή μείωση σε εμφανίσεις στις ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Την εβδομάδα 18/7-24/7, με τους βοριάδες που αναμένονται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ακόμα μια μεγάλη και σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών προς το Νότο και απομάκρυνση από τις περισσότερες περιοχές.

Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.


Οι άλλες μέδουσες που βλέπουμε αυτή την περίοδο

Αυτή την περίοδο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις άλλες εξάρσεις, όπως της γαλάζιας μέδουσας (Rhizostoma pulmo), Olindias muelleri, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις πρώτες δειλές εμφανίσεις της Cotylorhiza tuberculata, που είναι ακίνδυνο είδος σε σύγκριση με τα άλλα και τις βλέπουμε σε μεγάλες εξάρσεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και σημαντική πτώση της μωβ μέδουσας και ίσως είναι τα πρώτα στοιχεία ότι τελειώνει η έξαρση της. Ενώ οι ελάχιστες καταγραφές νεαρών μωβ μεδουσών ίσως να μας δώσουν ένα καθαρό καλοκαίρι του χρόνου από αυτό το είδος, αλλά αναμένουμε να δούμε και τις καταγραφές μέχρι το φθινόπωρο για να είμαστε σίγουροι τι θα γίνει του χρόνου, αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News