Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Θ. Τζάκρη: «Ο ανέμελος κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τα πάντα στον αυτόματο πιλότο»


Συνέντευξη της Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην Εφημερίδα 1Voice και τον Γιάννη Κορωναίο

Η ενεργειακή κρίση επιφέρει μια σειρά προβλημάτων, από τις μεταφορές μέχρι τη θέρμανση, και κύμα ακρίβειας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει επαρκή μέτρα για να προστατέψει τα ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως τα ευάλωτα; 

Η ακρίβεια είναι το μεγάλο και πολυπαραμετρικό παγκόσμιο πρόβλημα που προκαλείται από τρεις αιτίες:

Την πανδημία που εκτίναξε το κόστος των μεταφορών.

Το κόστος των πρώτων υλών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Και την τεράστια αύξηση της ζήτησης ενέργειας που προξενείται από το νέο μοντέλο ζωής, το οποίο είναι πλήρως εστιασμένο στην χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με το παρελθόν.

Υπάρχουν δύο μοντέλα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Το ένα είναι αυτό που βιώνουμε και στην Ελλάδα, δηλαδή η νεοφιλελεύθερη συνταγή, η οποία εμπιστεύεται την δυνατότητα αυτορύθμισης των αγορών και με την οποία το κράτος παραμένει θεατής ή επιχορηγεί τις επιχειρήσεις και όχι τους καταναλωτές. Και όπως έχει αποδειχτεί, οι επιχειρήσεις μετατρέπουν αυτές τις ενισχύσεις σε εργαλεία εξυγίανσης των ισολογισμών τους και αύξησης των κερδών τους, παρά νοιάζονται για τις τιμές καταναλωτή.

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο μοντέλο, το προοδευτικό και ανθρωποκεντρικό, στο οποίο το κράτος παρεμβαίνει θωρακίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, προκειμένου και η αγορά να διατηρηθεί ζωντανή, αλλά και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Θα έλεγα λοιπόν ότι το θέμα της ακρίβειας είναι όχι μόνο καθολικό και υπερβαίνει τις πεπαλαιωμένες παραταξιακές αντιλήψεις, αλλά και υπαρξιακής σημασίας για την ίδια την κοινωνίας, καθώς, όπως μας έδειξε και η εμπειρία της πενταετίας 2010-2015 και της διετίας 2019-2020, η φτώχεια και η αποστέρηση θεμελιωδών αγαθών για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου επιδρούν διαλυτικά και στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στον κοινωνικό ιστό.

Με απλά λόγια λοιπόν και με δεδομένο ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο που στην Ελλάδα εντείνεται λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης, το ερώτημα είναι ένα:

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Κατά την μεθοδολογία του κ. Μητσοτάκη τον λογαριασμό τον πληρώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εργαζομένων, επαγγελματιών και συνταξιούχων.

Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία λέει ότι πρέπει να στηριχθούν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα με συνολικό κόστος, όπως απέδειξε στην πρόσφατη ομιλία του στην ΔΕΘ, πολύ μικρότερο από τις ενισχύσεις που παρέχει η κυβέρνηση στους λίγους και ισχυρούς. Και εδώ υπάγεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την κίνηση του χρήματος στην αγορά, άρα διασώζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και η μείωση του κόστους ενέργειας και το πιο σημαντικό, μια ολοκληρωμένη ρύθμιση του χρέους των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ταυτόχρονο «κούρεμα» όχι μόνο των τόκων και προσαυξήσεων, αλλά και μέρους της βασικής οφειλής.

Κύριε Κορωναίο

Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Όταν το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά με 40% αύξηση και το κόστος της βενζίνης «φλερτάρει» με τα δύο ευρώ το λίτρο, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε προληπτικά κατά της ακρίβειας διότι έχει σημασία η Άνοιξη να βρει όρθια όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Πράγμα δύσκολο από την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τα πάντα στον αυτόματο πιλότο.

Η πανδημία παραμένει παρούσα αλλά οι αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων φαίνεται να λειτουργούν υπερβολικά καθησυχαστικά στους πολίτες. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες; Πιστεύετε ότι είμαστε θωρακισμένοι σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα μέσα στον χειμώνα;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει μέχρι σήμερα τρεις φορές το τέλος της πανδημίας. Παραταύτα η πανδημία είναι όχι μόνο παρούσα, αλλά και προελαύνουσα. Δεν θα σταθώ στο αυτονόητο π ου αποδεικνύουν οι αριθμοί, ότι δηλαδή είμαστε η δεύτερη χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, έχοντας χάσει πλήρως τον έλεγχο, αντιδρά σπασμωδικά θέτοντας σε αργία χιλιάδες υγειονομικούς, μη προσλαμβάνοντας επιπλέον υγειονομικούς στην βάση των ώριμων προκηρύξεων που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συγχωνεύοντας τάξεις μαθητών και δημιουργώντας φαινόμενα 30 μαθητών ανά αίθουσα, διαλύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνωστίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων σε ώρες αιχμής και κερδίζοντας το πανευρωπαϊκό βραβείο αργοπορίας στην προμήθεια φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία χορηγούνται εδώ και πολλούς μήνες στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστους νεκρούς πια από τον κορωνοϊό.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήμασταν και παραμένουμε, από την πρώτη στιγμή, υπέρ του εμβολιασμού δια της πειθούς. Ποτέ δεν είπαμε στον κόσμο κάτι περισσότερο από το ότι το εμβόλιο είναι ένα μέσο άμυνας και προφύλαξης.

Ο ανέμελος κ. Μητσοτάκης, ενώ είμαστε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης θανάτων από κορωνοϊό, έχοντας ξεπεράσει την Σουηδία, μετέτρεψε το πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού σε διαβατήριο ανεμελιάς και πλήρους χαλάρωσης για τους εμβολιασμένους.

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας διότι οι εμβολιασμένοι και κολλούν και μεταδίδουν. Και λόγω της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης να πείσει τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό να εμβολιαστεί, οι ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα και τα κρούσματα μετριούνται σε χιλιάδες.

Είναι σαφές ότι δεν είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στην πανδημία και θα μου επιτρέψετε να διαφωνώ με τον όρο «κύμα». Δεν υπάρχει κύμα υπάρχει μια θάλασσα πανδημίας και μια τρικυμία που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα.

Το σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης είναι άλλη μια επικοινωνιακή προσέγγιση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τι μας είπε ο κ. Πλεύρης; Εκτός από τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων στην ουσία μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε μια ζώνη σύγχυσης και ατομικής ευθύνης. Κοινώς «αν σωθείτε σας έσωσα, κι αν χαθείτε φταίγατε». Εκτιμώ ότι ο κ. Πλεύρης δεν χρειάστηκε παρά λίγες μέρες για να ξεπεράσει σε ανικανότητα τον προκάτοχό του κ. Κικίλια και αυτό γεμίζει με ανασφάλεια όλη την κοινωνία διότι όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» αντικαθίσταται από το δόγμα «Θεός φυλάξοι».

Στον αντίποδα της ανικανότητας Μητσοτάκη έρχεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση υλοποίηση των ώριμων προκηρύξεων πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την άμεση νομιμοποίηση του έκτακτου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έδωσε την μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, την άμεση αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σχολικών αιθουσών με την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων και, πάνω από όλα, με μια πραγματική καμπάνια πειθούς, προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός εμβολιασμένων συμπολιτών.

Μετείχατε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων όπου συζητήθηκε διεξοδικά η ελληνογαλλική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε κριτική γιατί καταψήφισε τη συμφωνία θυσιάζοντας την οφειλόμενη πατριωτική στάση για μικροπολιτικά οφέλη. Τι απαντάτε;

Το είπα στην Βουλή, το λέω και σ’ εσάς. Διαχρονικά, στην περιοχή που βρισκόμαστε η αμυντική θωράκιση της χώρας και η διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αποτελούν προτεραιότητα.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση δρομολόγησε την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού με υπερσύγχρονα μέσα, μεταξύ των οποίων και οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη που σήμερα επαίρεται ότι αγοράζει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν καταψήφισε την αμυντική θωράκιση της χώρας. Καταψήφισε την δολιότητα Μητσοτάκη, η οποία, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, νομοθέτησε τα εξής:

Πρώτον, η αμυντική συμφωνία δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρα στο πεδίο της εφαρμογής της τις Αποκλειστικές Οικονομίες Ζώνες (ΑΟΖ),

Δεύτερον, μας εμπλέκει σε μια περιπέτεια στα βάθη της Αφρικής, με την οποία υπονομεύεται ο κατακτημένος εδώ και δεκαετίες χαρακτήρας της Ελλάδας ως ειρηνοποιού δύναμης και ζώνης ουδετερότητας, γεγονός που μας εξαίρεσαι από τις περιοχές της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μπούμε στο κάδρο τρομοκρατικών αντιπαραθέσεων.

Τρίτον, την για πρώτη φορά στην ιστορία, ανυπαρξία αντισταθμιστικών οφελών και εγχώριας προστιθέμενης αξίας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ούτε προπέλα δεν θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα! Για να το καταλάβει ο κόσμος από μια αγορά 12 δις ευρώ στην ελληνική αγορά δεν θα φτάσει ούτε ένα ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού από την ακροδεξιά, η οποία, διαχρονικά έχει ταυτιστεί μόνο με εθνικές καταστροφές. Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από την ΝΔ, η οποία, είχε αγκαλιάσει το «κίνημα της περικεφαλαίας» για να ενσωματώσει ακραίες εθνικιστικές ψήφους και να εκλεγεί το 2019 και το 2021 υποδέχεται τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, την ίδια στιγμή που ομολογεί κυνικά ότι θα ψηφίσει τα επιμέρους πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία «στον κατάλληλο πολιτικά χρόνο», εννοώντας προφανώς, αφότου εξαπατήσει για άλλη μια φορά με ψευδοπατριωτικά αφηγήματα αυτούς που εξαπάτησε και το 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά είναι ο πρωθυπουργός επί της διακυβέρνησης του οποίου, άφησε το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ επί μήνες να κάνει βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα, λέγοντας «ανέκδοτα» ότι το πλοίο το πήρε ο αέρας και ότι αυτό δεν πραγματοποίησε έρευνες για υδρογονάνθρακες γιατί θορυβούσαν τα ελληνικά πλοία! Και όταν ο σύμβουλός του εθνικής ασφάλειας τόλμησε να πει την αλήθεια, δεν το άντεξε και τον απέλυσε. 

Με την πρόσφατη διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της Ν.Δ. επανήλθε στη δημόσια συζήτηση η σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την ακροδεξιά. Θεωρείτε ότι «κλείνει το μάτι» στους ακραίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πως συνδυάζεται με την παρουσία κεντρώων και προοδευτικών πολιτικών ακόμα και στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά. Το ένα του μάτι είναι η ακροδεξιά. Στα υπουργικά του έδρανα κάθεται η ακροδεξιά. Στα έδρανα των βουλευτών του κάθεται η ακροδεξιά. Το άλλο του μάτι δεν βλέπει προς το κέντρο. Βλέπει προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Κυβερνά ξεδιάντροπα υπέρ των πλουσίων φίλων του, κα δεν έχει αφήσει ούτε ένας μέλος της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη εκτός των στρατηγικής σημασίας τομέων του κυβερνητικού έργου και της οικονομίας της χώρας.

Ως έγκριτος δημοσιογράφος γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι η πλειοψηφία των παραδοσιακών νεοδημοκρατών και το σύνολο των πρώην πρωθυπουργών της δεξιάς παράταξης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την «οικογενειακού τύπου» διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Μπογδάνος και πολλοί άλλοι όμοιοί του βρέθηκαν στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ για να ενσωματώσει η ΝΔ τις ψήφους της Ακροδεξιάς και να επιτύχει την αυτοδυναμία. Για αυτό και ο κ. Γεραπετρίτης μερικές ώρες μετά την διαγραφή του μας είπε ότι το ενδεχόμενο της επιστροφής του είναι ανοικτό.

Τέλος αν βρείτε κάποιον κεντρώο στον πρωθυπουργικό πυρήνα μπορείτε να του απευθύνετε το ερώτημα που κάνετε σ’ εμένα ώστε να απαντήσουν οι ίδιοι πως αισθάνονται στα ίδια έδρανα με την ακροδεξιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί η διενέργεια Συνεδρίου. Ανησυχείτε μήπως εκεί η διαμάχη των τάσεων πάρει διαστάσεις ή πιστεύετε ότι είναι ευκαιρία για απόδειξη ενότητας και εφαλτήριο για νικηφόρα πορεία προς τις κάλπες;

Είναι γεγονός πως βιώνουμε μια κομβική́ ιστορική́ συγκυρία. Η διετία Μητσοτάκη έχει αποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο τόπος έχει ανάγκη ένα πλατύ δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και σύμμαχους τους προοδευτικούς πολίτες έχει χρέος να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής και να οδηγήσει τη μεγάλη παράταξη του Σοσιαλισμού́ και της Αριστεράς στην εξουσία, γιατί πολύ απλά είναι η μόνη ικανή́ να απαντήσει στα μεγάλα λαϊκά́ αιτήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και εντός του συνυπάρχουμε δημοκρατικοί πολίτες από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας. Είναι φυσικό να υπάρχουν και διαφορές, μα αυτές δε μας φοβίζουν. Αντίθετα, ο συνεχιζόμενος δυναμικός πολιτικός διάλογος δίνει πνοή στο μαζικό και νικηφόρο κίνημα. Το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια ευκαιρία να γίνει ορατό αυτό το νέο μαζικό́ και νικηφόρο κίνημα που θα δικαιώσει τους αγώνες και το δημοκρατικό́ κεκτημένο του ελληνικού λαού.

8 σχόλια:

  1. Θοδωρα μου αχ βρε Θοδωρα μου εσεις καψατε 102 ανθρωπους και πνιξατε τη Μανδρα θοδωρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΤΕ ΑΠΙΣΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοπελιά, για να μη ξεχνιόμαστε, εσύ ψήφισες ΟΛΑ τα μνημόνια, υπερψήφισες τη συμφωνία των Πρεσπών, καταψήφισες την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και θα καταψηφίσεις και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αυτά θα σε ακολουθούν για πάντα. Καλό θα είναι για σένα να σιωπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...διαλύσανε τη μεσαία τάξη, μας τσάκισαν, και με τόσα προβλήματα η χώρα και η οικονομία μας πάει καλά.

      Διαγραφή
  4. ΚΥΡΙΑ ΤΖΑΚΡΗ ΚΡΙΜΑ ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΧΑΡΑΜΙΕΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΣΟΥΝ ΑΛΑΝΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ, ΞΑΝΑΓΥΡΝΑ ΣΤΟ ΚΟΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "υπαρχουν διαφορες αλλα δεν μας φοβιζουν" τι λες καλε; και στη νεα δημοκρατια υπαρχουν διαφορες και το πιπιλατε συνεχως δεν καταλαβα δηλαδη γιατι η ΝΔ πρεπει να φοβατε της διαφορες στο κομμα της κ εσεις με ομπρελες με τεντες και κουφοντινες δεν φοβαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρια Τζακρη αληθευει οτι ο Αλεξης πινει Μπαντιτα ντε Κοκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News