Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός: Ποιος είναι ο προστάτης Άγιος των Αγροτών


Στο Άσπρο Σκύδρας η μοναδική, στην Ελλάδα, εκκλησία του! Λαμπρή πανήγυρις 21 & 22 Σεπτεμβρίου.

Ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί συντοπίτες μας ότι και οι αγρότες έχουν τον δικό τους προστάτη Άγιο , τον Άγιο Φωκά τον Κηπουρό, το θαυματουργό Άγιο από τη Σινώπη του Πόντου ο οποίος μαρτύρησε για την αγάπη του στο Χριστό.

Κάθε χρόνο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Άγιος των καλλιεργητών τιμάται στο Άσπρο με λαμπρότητα και κατάνυξη παρουσία πλήθους πιστών που συρρέει ακόμη και από μακρινές περιοχές. Πρόκειται για το μοναδικό Ιερό Ναό στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Φωκά τον Κηπουρό με απόφαση μάλιστα του Αγίου Καλλινίκου , για να σκέπει τους αγρότες και να ευλογεί το μόχθο τους. Τα θαύματα του Αγίου ακόμη και στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητα. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι αφηγήσεις ανθρώπων που καταφθάνουν στο Ναό του από μακριά για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Άγιο Φωκά για το θαύμα που βίωσαν.

Ποιος ήταν ο Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός

Γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου. Στο σπίτι του, κοντά στην πύλη του κάστρου που επικοινωνούσε με το λιμάνι, συχνά φιλοξενούσε φτωχούς και ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες στους οποίους προσέφερε απλόχερα όλα τα αγαθά που καλλιεργούσε στον κήπο του. Εκείνη την εποχή είχαν κηρύξει, οι ειδωλολάτρες διωγμό κατά των Χριστιανών, και τους σκότωναν χωρίς εξέταση και δίκη. Μαθεύτηκε, λοιπόν ότι και ο Φωκάς ο κηπουρός ήταν Χριστιανός. Αμέσως οι άρχοντες έστειλαν στρατιώτες για να τον συλλάβουν.

Τυχαία οι στρατιώτες βρέθηκαν στο σπίτι του και ο Φωκάς τους δέχτηκε και τους περιποιήθηκε όπως και όλους τους ξένους. Αφού πέρασαν μερικές ημέρες τους ρώτησε τι σκοπό είχε το ταξίδι τους σ' αυτόν τον τόπο. Εκείνοι, που δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο άνθρωπος που τους ευεργέτησε, νιώθοντας υποχρεωμένοι από την φιλοξενία του φανέρωσαν το μυστικό, ότι ζητούν τον Φωκά τον Χριστιανό για να τον αποκεφαλίσουν, του είπαν μάλιστα ότι θα του χρωστούσαν μεγάλη χάρη αν τους τον φανέρωνε. Ο Φωκάς ένιωσε ότι έφθασε η ποθητή ώρα να δείξει με τη θυσία του ότι είναι Χριστιανός και δούλος του Κυρίου. Χωρίς δε καθόλου να χάσει το θάρρος του είπε στους στρατιώτες: - Εγώ, φίλοι μου, θα σας βοηθήσω σ' αυτή την υπόθεση, θα σας βρω τον Φωκά, τον ξέρω πολύ καλά και είναι εύκολο να τον έχετε στα χέρια σας. Λέγοντας αυτά τους άφησε στο σπίτι του και του βγήκε για να σκάψει και να ετοιμάσει τον τάφο του.

Το άλλο πρωί αποκάλυψε στους δημίους του ότι εκείνος ήταν ο Φωκάς και τους παρότρυνε να επιτελέσουν το σκοπό τους, για τον οποίο τόσο οδοιπόρησαν και κουράστηκαν. Οι στρατιώτες, έμειναν κατάπληκτοι και ντροπιάστηκαν, γιατί με τόση αγάπη είχαν φιλοξενηθεί από τον Άγιο Φωκά αλλά εκείνος τους έπεισε να τον αποκεφαλίσουν λέγοντάς τους «Μη διστάζετε, φίλοι μου, να κάνετε το έργο σας. Δεν είσθε σεις αίτιοι του φόνου, αλλά εκείνοι που σας έστειλαν.»

Στον τόπο του αποκεφαλισμού οι Χριστιανοί έκτισαν μεγαλοπρεπή εκκλησία και έβαλαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος, που έγινε πηγή παρηγοριάς για τους θλιβομένους και θεραπείας για τους ασθενείς.

Σήμερα η μοναδική στην Ελλάδα εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον θαυματουργό Άγιο Φωκά τον Κηπουρό βρίσκεται στο Άσπρο Σκύδρας, με απόφαση του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Μαρία Χατζηδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News