Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Πως θα λειτουργήσουν οι πεζόδρομοι της Αριδαίας - Διευκρινίσεις του Δημάρχου μετά την κριτική

Διευκρινίσεις μετά την κριτική

Το σχέδιό του για πεζοδρομήσεις στην πόλη της Αριδαίας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Δήμος Αλμωπίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "η νέα πραγματικότητα της επανεκκίνησης της οικονομίας στο χώρο της εστίασης, επιταχύνει την υλοποίηση της δέσμευσής μας για μια πιο πραγματική, πιο ανθρώπινη πόλη της Αριδαίας".

Το σχέδιο περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση τριών βασικών κεντρικών οδών της Αριδαίας:

1) της Κύπρου (νυν πεζόδρομος)
2) της Χρυσοστόμου Σμύρνης (δρόμος καταστήματος "Γερμανός")
3) της παράπλευρης στην πλατεία Σέτσκου (κεντρικής πλατείας Αριδαίας, στενό του ΚΑΠΗ).

"Με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της δυνατότητας πρόσβασης και ευχερούς κίνησης των ΑΜΕΑ, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες μας να χαρούν την πόλη της Αριδαίας, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο τομέας της εστίασης", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δημήτρης Μπίνος: "Αόριστη, πρόχειρη και χωρίς σχέδιο η πρόταση του Δημάρχου"

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο Δήμαρχος Αλμωπίας συνεχίζει να διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη διαχείριση του θέματος των πεζοδρομήσεων στην πόλη της Αριδαίας.

Θα περίμενε κανείς, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να προηγηθεί διάλογος τόσο με το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με τους τοπικούς φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, Τοπικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, εκπροσώπους καταστημάτων εστίασης κτλ). Αντίθετα, ο κ. Μπάτσης απαξίωσε όλους τους παραπάνω, απαξίωσε ακόμα και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο που ο ίδιος έχει ορίσει και προχώρησε προσωπικά ο ίδιος σε μια εισήγηση χωρίς κανένα σχέδιο και με αοριστολογίες.

Εμείς ως συνδυασμός, ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ των πεζοδρομήσεων, που θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και ταυτόχρονα θα σέβονται τους πεζούς και δεν θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο κυκλοφοριακό της πόλης. Ο Δήμος Αλμωπίας είχε όλο το χρόνο να σχεδιάσει, να προτείνει, να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης. Δυστυχώς, φτάσαμε στο «παρά ένα» για να κατατεθεί μια πρόχειρη πρόταση, χωρίς σχέδιο και κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει για ένα θέμα χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Είμαστε εδώ, για να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του θα επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και θα σταματήσουν να εμφανίζονται ως «φωστήρες και φωτεινοί παντογνώστες επί παντός επιστητού».

Με την ευκαιρία που μας δίνεται, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή επανεκκίνηση σε όλα τα καταστήματα εστίασης, στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και όλους τους ανθρώπους του κλάδου.

Λάκης Προκοπίδης: "Αγνόησαν όλους τους φορείς της πόλης"

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22-5-20 η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας, με σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης, με κυριότερο αυτό της ΜΕΡΙΚΗΣ επικαιροποίησης του Ρυμοτομικού σχεδίου Αριδαίας (πεζοδρομήσεις των κεντρικών οδικών αξόνων).

Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει για πολύ στο μέλλον και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της πόλης. Ο κ. Δήμαρχος, διεκδικώντας ρόλο συγκοινωνιολόγου, εισηγήθηκε το θέμα, αγνοώντας όλους τους φορείς της πόλης (Εμπορικό Σύλλογο, Αστυνομία, Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.).

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και αυτή την συνεδρίαση, επέλεξε να την πραγματοποιήσει δια περιφοράς και όχι διαδικτυακά, όπως είχαν προτείνει πολλά μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να έχουν ενημέρωση τα τοπικά ΜΜΕ και οι πολίτες του Δήμου.

Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχα στη διαδικασία της συνεδρίασης.

Διευκρινήσεις του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, καθώς δεν δόθηκαν ποτέ οι απαραίτητες διευκρινήσεις μέχρι σήμερα, ο κ. Μπάτσης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Αγαπητοί συνδημότες,

στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας ως συνδυασμός και σήμερα ως δημοτική αρχή και με καταλύτη τον εθνικό μας έκτακτο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της πανδημίας του covid19, αποφασίσαμε να δώσουμε το εμπορικό τμήμα της Λ. Κύπρου,τμήμα της οδού Χ. Σμύρνης όπως και την βόρεια παράπλευρη οδό της κεντρικής πλατείας της Αριδαίας, στους πεζούς κατοίκους του Δήμου μας όπως και στους επισκέπτες αυτού.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οδεύοντας από την ιδιαίτερη αυτή «καραντίνα» προς την κανονικότητα, η οποία χρονικά συμπίπτει με την ομορφότερη εποχή του χρόνου, έχουμε ανάγκη από περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για περίπατο, αγορές και εστίαση.

Ελπίζουμε ότι αυτή η συγκυρία θα αποτελέσει ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής με περισσότερους χώρους για πεζούς στην πόλη της Αριδαίας.

Όσο αφορά στο τεχνικό μέρος της υλοποίησης, σας ενημερώνουμε ότι:

1) το επίμαχο τμήμα της Λεωφόρου Κύπρου, τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και ηβόρεια παράπλευρη οδός της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη της Αριδαίας (1990) όπως ισχύει, είναι χαρακτηρισμένες πεζόδρομοι,

2) το υφιστάμενο έργο του πεζόδρομου της Λεωφόρου Κύπρου είναι κατασκευασμένο περί το έτος 2000 (θητεία Δημάρχου Χατζηδημητρίου) με προδιαγραφές ενός πεζόδρομου –καθώς διαφορετικά δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί – ενώ έκτοτε είχε την μικτή χρήση πεζόδρομου και μονοδρομημένης οδού διέλευσης οχημάτων.

3) θα κατασκευαστούν σημειακά και στοχευμένα ράμπες για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσονχρειασθεί, μετά την διεύρυνση των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Για όλα τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε δεν απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις μελετών ή αδειοδοτήσεις.

Επιπλέον των ανωτέρω έχει προγραμματιστεί και υλοποιείται άμεσα, μικρή αισθητική αναβάθμιση της Κύπρου και της κεντρικής πλατείας με φωτισμό σε χαμηλό επίπεδο,αισθητικό φωτισμό, φυτεύσεις σε έδαφος και ανθοκατασκευές. Επίσης έχει ήδη δρομολογηθεί μελέτη διεύρυνσης του χώρου στάθμευσης με παράλληλο ηλεκτροφωτισμό και σκίαση, στον ακάλυπτο χώρο του Δημαρχείου και του παλαιού Διοικητηρίου.

Όι θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνται υπερκαλύπτουν τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται από τις παραπάνω πεζοδρομήσεις. Επίσης όπως ήδη γνωρίζετε εκπονείται μελέτη κινητικότητας με ενσωματωμένη συγκοινωνιακή προμελέτη της πόλης της Αριδαίας ώστε να διερευνηθείτο ενδεχόμενο επιπλέον πεζοδρομήσεων των κάθετων στους πεζοδρόμους ή/και άλλων οδών. Τέλος η αρμόδια αντιδημαρχία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης θα καθορίσουν τους διευρυμένους πλέον χώρους ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Ενώ οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης εντός των καθορισμένων χώρων ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, θα τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις των καθήμενων πελατών τους σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για αυτό που εμείς θέλουμε να αποκτήσει το κέντρο της Αριδαίας και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Εάν η πεζοδρόμηση αποδειχθεί τους επόμενους μήνες ότι είναι καλοδεχούμενη από τους πολίτες, τότε θα προχωρήσουμε στην μελέτη και υλοποίηση του έργου ανάπλαση, πεζοδρόμηση του κέντρου της Αριδαίας, που υποσχεθήκαμε προεκλογικά.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 22/5/2020, κληθήκαμε να αποφασίσουμε για το αν επιθυμούμε την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης της Αριδαίας όπως ισχύει και αποτελεί Νόμο του κράτους ή σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε την εφαρμογή της να προχωρήσουμε σε τροποποίηση αυτής, εκκινώντας τις διαδικασίες για την κατάργηση της πεζοδρόμησης Κύπρου κ τυχόν άλλων οδών. Προφανώς και δεν αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής υπηρεσίας η επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε η εισήγηση να γίνει από την αρμόδια αντιδημαρχία.

Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι η παράταξη του κ. Μπίνου δεν κατάλαβε το θέμα για το οποίο κληθήκαμε να αποφασίσουμε.

Ό δήμαρχος Αριδαίας
Χρήστος Μπάτσης

15 σχόλια:

  1. Εδω εσυ δεν εχεις καταλαβει σε ποιον δημο εισαι δημαρχος, οι αλλοι σε πειραξαν που δεν καταλαβαν ενα τοσο σοβαρο θεμα. ασχετε. Δημαρχος αλμωπιας εισαι, οχι αριδαιας. πληροφοριακα στο λεω επειδη μαλλον ουτε αυτο δεν καταφερες να μαθεις εναν χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι ανάπτυξη οι καφετέριες.Ως εκει είναι το μυαλό μας ? Μας νοιάζει ντε και καλά τι θα γίνει με τις καφετέριες? για το πως θα πινου\ν ή οχι το καφέ τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστος αντι να κοιταξουν ολους τους δρομους τουλαχιστον τους κεντρικους ασχολουντε ντε και καλα με τον πεζοδρομο, χεστηκαμε παλιομαλακες με τον πεζοδρομο, η Αριδαια δεν ειναι αυτος μονο ο δρομος.

      Διαγραφή
  3. αλλάζει η οικονομία.Κλείνουν αυτά ανοίγουν νέα.Θα λλάξουμε ολόκληρη την πόλη για 5 νυχτόβιους που έχουν καφέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;; ΒΑΖΩ ΜΙΑ ΜΠΑΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ;;; ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΑ ΡΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΦΡΑΚΑΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πολη ειναι για τους πεζούς. Στις καφετεριες και τα ζαχαροπλατεια την ειχατε δωσει εσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τουσ πεζους τους εχετε γραμμενουσ ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγνώμη αλλά τα μαγαζιά του πεζόδρομου είναι μειοψηφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό δεν λέγεται πεζόδρομος. αυτό λέγεται βάζω μια μπάρα τελείως αυθαίρετα και κλείνω έναν δρόμο χωρίς να υπολογίζω καμία μελέτη. Για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο δεν μπορείς να σταθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυρ Δημαρχε προχωρα και μην ακους τιποτα....
    Κανε ολοι την Αριδαια με πεζοδρομους-και μονοδρομησεις-παγκακια κ.λ.π
    Αυτοι ολοι που τωρα σε κραζουν αυριο θα σου λενε μπραβο Κυρ.Δημαρχε...
    Αλλα θελει θαρρος και πυγμη...και υστερα υστερα οπως ελεγε και η Μαριλενα στ τραγουδι δεν θα υπαρχει υστερα για δαυτους....
    Χαιρε Κυρ.Δημαρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αεροδρόμια ελικοδρόμια πισίνες...αντε τώρα πάνε αλλαξε λάδια στο τρακτέρ

      Διαγραφή
    2. ψιτ πιτσιρίκο εσένα λέω 8.06 αυριο Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά και πρέπει να διαβάσεις.

      Διαγραφή
  10. να γινει μονοδρομος μονο εξοδος ο δρομος απο παλια εθνικη τραπεζα μεχρι και τον δυτικο περιφεριακο παντα υπαρχει προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επειγον να χαραχθπυν και θεσεις παρκαρισματος το πιο βασικο να σταματηση επιτελους το διπλο και τριπλο παρκαρισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σταματανε για την δουλεια τους ακριβως μπροστα απο το καταστημα διπλο παρκαρισμα γιατι βαριουνται να περπατησουν 10 20 μετρα οπου σιγουρα θα βρουν θεση να χαραχθουν σε ολο το κεντρο θεσεις parking δεν κοστιζει η μπογια πολλα χρηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News