Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Διατροφή και COVID-19: Μύθοι και αλήθειες

Μύθοι και αλήθειες

Γράφει η Μυροφόρα Βότσκου
Bsc Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Msc ‘’Διατροφή στην Υγεία και τη Νόσο’’

Μύθος: Η σωστή διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει έναντι του ιού covid-19.

Αλήθεια: Η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντικό κομμάτι μιας ορθής διατροφικής συμπεριφοράς, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τρόφιμα που να συσχετίζονται με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό ή συμπλήρωμα ικανό να ενισχύσει την δράση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ώστε να μην νοσήσετε από τον ιό. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός έχει τεθεί έως σήμερα σχετικά με τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων με ενδεχόμενα οφέλη στην προστασία έναντι του covid-19 έχει καταρριφθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Μύθος: Υπάρχουν τρόφιμα που ‘’ενισχύουν’’ το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αλήθεια 1: Παρομοίως με την προστασία έναντι μιας ενδεχόμενης λοίμωξης από τον ιό covid-19 , δεν μπορούμε να ‘’ενισχύσουμε’’ το ανοσοποιητικό μας μέσω συγκεκριμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής που θα εμποδίσουν την μόλυνση μας.

Αλήθεια 2: Όμως, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που ΒΟΗΘΟΥΝ το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί επαρκώς και εμπλέκονται στην κανονική του λειτουργία. Λαμβάνουμε υπόψη μας πως η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περίπλοκη και καθορίζεται από πλήθος παραγόντων όπως η κληρονομικότητα ο τρόπος ζωής κτλ. επομένως η κακή διατροφή ετών που οδηγεί σε κακή θρέψη μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες λοιμώξεις που μπορεί να επισυμβούν οποιαδήποτε στιγμή σε βάθος χρόνου.

Μύθος: Αν αυξήσω την πρόσληψη υγιεινών τροφίμων και παίρνω συμπληρώματα διατροφής αυτό το διάστημα της έξαρσης του ιού θα προστατευτώ.

Αλήθεια 1: Η απότομη πρόσληψη συμπληρωμάτων και η αύξηση κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων δεν βοηθάει το ανοσοποιητικό και δεν ενισχύει την προστασία έναντι του ιού, ειδικότερα όταν γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα του φόβου μας για την επιμόλυνση.

Αλήθεια 2: Υπάρχουνε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, D το φυλλικό οξύ, ο ψευδάργυρος το σελήνιο, που ΒΟΗΘΟΥΝ το ανοσοποιητικό μας όταν προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ η σύντομη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας για μια ή δυο εβδομάδες δεν λειτουργεί βοηθητικά.

Μύθος: Αν τρώω συγκεκριμένα τρόφιμα θα βοηθήσω το ανοσοποιητικό μου

Αλήθεια: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και όχι συγκεκριμένα τρόφιμα που αποτελούν πηγές των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Το μοντέλο διατροφής που φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Επομένως υιοθετούμε διατροφικές συνήθειες και όχι πρόσκαιρες αλλαγές ως αποτέλεσμα φόβου και πανικού.

Άρα αποφεύγω τα συμπληρώματα διατροφής;

ΟΧΙ. Η απάντηση είναι πως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής ειδικότερα σε άτομα που εμφανίζουνε σημαντικές ελλείψεις είναι απαραίτητη. Επίσης τα συμπληρώματα λειτουργούν ενισχύοντας ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα και δεν τα λαμβάνουμε επαρκώς μέσω της διατροφής μας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για την χορήγηση τους.

Ποιοι κανόνες υγιεινής με βοηθάνε στην προστασία μου έναντι του ιού;

Ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής που έχουνε δημοσιευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φροντίζουμε στην αποφυγή εξάπλωσης τηρώντας τις οδηγίες απομόνωσης για την προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας.

Ποια τρόφιμα περιέχουνε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που ΒΟΗΘΟΥΝ την θωράκιση του ανοσοποιητικού;

Βιταμίνη C: η βιταμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με κύριες πηγές τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάποια από αυτά είναι το ακτινίδιο, ο μαϊντανός, οι φράουλες, το μπρόκολο

Βιταμίνη D: το 90% της βιταμίνης προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο και μόλις το 10% από την τροφή. Τρόφιμα που την περιέχουνε είναι η σαρδέλα, ο σολομός , ο κρόκος του αυγού.

Φυλλικό οξύ: η επάρκεια του εξαρτάται αποκλειστικά από την διατροφή ή την χρήση συμπληρωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις. Τρόφιμα που περιέχουνε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι. Τα όσπρια, το συκώτι, ενώ και η μαγιά είναι πλούσια πηγή του.

Σελήνιο: Θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Καλές πηγές του τα αυγά, οι σαρδέλες, οι ηλιόσποροι, το συκώτι

Ψευδάργυρος: Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή, η ξηροί καρποί αλλά και η μαύρη σοκολάτα.

Συμπερασματικά: Ενισχύουμε καθημερινά την διατροφή μας με τρόφιμα που περιέχουνε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας , κάτι που αποτελεί προσπάθεια ετών και όχι πρόσκαιρη λύση. Εν αποκλείουμε ομάδες τροφίμων ούτε υπερ-καταναλώνουμε τρόφιμα με σκοπό την ‘’προστασία’’ μας σε ιούς και λοιμώξεις. Και κυριότερα δρούμε διατηρώντας την ψυχραιμία μας.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News