Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Μπάκουλη Μαρία: Με τα σχολεία κλειστά!

Γράφει η Μπάκουλη Μαρία

Με τα σχολεία κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα, οι γονείς και οι κηδεμόνες προσαρμόζονται στο να έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι μαζί τους όλη την ημέρα. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για το πώς θα υποστηρίξετε τα παιδιά σας και θα τα κρατήσετε ενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κρατήστε μια ρουτίνα

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζονται πρόγραμμα και ρουτίνες, οπότε ενώ το σχολείο είναι κλειστό, δημιουργήστε μια νέα καθημερινή ρουτίνα για τα παιδιά σας στο σπίτι. Γράψτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε όλοι στο σπίτι να γνωρίζουν το σχέδιο της κάθε ημέρας. Να επιμείνετε στην υλοποίηση του σχεδίου καθώς θα ενεργοποιηθούν οι αντιστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα άποψη και γνώμη έχει και το παιδί σας. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η υλοποίηση του προγράμματος.

Μην αλλάζετε βιορυθμούς

Βιώνουμε μία πρόκληση και υποψιάζομαι πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο με την προηγούμενη περίοδο. Επειδή υπάρχει το περιθώριο, δεν σημαίνει ότι κοιμάμαι αργά το ξημέρωμα, επειδή υπάρχει το περιθώριο, δεν σημαίνει ότι τρώμε όλη μέρα. Κρατείστε αντιστάσεις για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς τους ίδιους. Κρατείστε τους βιορυθμούς των παιδιών και μην αφήσετε να αλλοιωθεί η συμπεριφορά τους. Να έχετε στο νού σας πως θα χρειαστεί να παλέψετε έπειτα δέκα φορές περισσότερο για να διώξετε αποκλίνουσες συμπεριφορές παρά να πολεμήσετε μία τώρα ώστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα του παιδιού.

Δημιουργήστε ένα χώρο μελέτης

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εργαστούν στο σπίτι τους. Αν δεν έχετε ήδη ένα διαμορφωμένο χώρο μελέτης, ορίστε ένα δωμάτιο ή μία περιοχή στο σπίτι σας και εξοπλίστε με όλα τα αντικείμενα, στυλό, μολύβι, βιβλία, τετράδια που χρειάζεται το παιδί σας για να ολοκληρώνει τις εργασίες του για την κάθε ημέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, τη μετατροπή της τραπεζαρίας σας σε ένα γραφείο. Η κατοχή αυτού του χώρου θα βοηθήσει το παιδί σας να συγκεντρωθεί και να είναι επιτυχής, ενώ εργάζεται από το σπίτι!

Δημιουργούμε κίνηση

Οι σχολικές δραστηριότητες και ο αθλητισμός μπορεί να ακυρώθηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα παιδιά σας και για εσάς να κάνετε κάποια άσκηση. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, πηγαίνετε για μια βόλτα ή μια βόλτα με ποδήλατο (διατηρώντας ασφαλής αποστάσεις και υπακούοντας στις γενικότερες οδηγίες πολιτικής προστασίας ). Αυτός είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να περάσετε κάποιο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή στο κατώφλι του σπιτιού σας, ή να δοκιμάσετε μια προπόνηση στο σπίτι για όλη την οικογένεια. Προγραμματίστε κίνηση κάθε μέρα και κάντε το μέρος της ρουτίνας σας.

Ανάγνωση

Η ανάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και την ανάπτυξη, και η ανάγνωση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα θα βοηθήσει τα παιδιά σας να συνεχίσουν να μεγαλώνουν ενώ είναι εκτός σχολείου. Οι δάσκαλοί τους μπορεί να έχουν ήδη αναθέσει γενικότερες οδηγίες για ανάγνωση , αλλά μπορείτε επιπλέον να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν και για ευχαρίστηση! Εάν διαθέτετε ηλεκτρονικά μέσα, δείτε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία που προσφέρει η παγκόσμια βιβλιοθήκη. Αν χρειάζεστε συστάσεις για βιβλία για τα παιδιά σας, σκεφτείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στον δάσκαλό σας ώστε να προτείνει βιβλία που ταιριάζουν στο επίπεδο ανάγνωσής τους.

Χρησιμοποιήστε τους πόρους στο διαδίκτυο

Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι διαθέσιμοι πόροι στο διαδίκτυο για να βοηθήσετε, να στηρίξετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι σημαντικό χρονικά αυτή τη στιγμή να δώσουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι τα ηλεκτρονικά μέσα δεν είναι μόνο παιχνιδομηχανές αλλά εξυπηρετούν και διαφορετικούς σκοπούς. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί τα σχολεία μας να είναι κλειστά αλλά κάθε δάσκαλος και παιδαγωγός θα χαρεί πολύ να λάβει ένα μήνυμα από εσάς τους γονείς ώστε να προγραμματιστεί ένα σχέδιο μελέτης για το παιδί σας.

Η εποχή απαιτεί να ενεργοποιηθούν αξίες και συμπεριφορές που έχουμε ως ιδανικά. Είναι η στιγμή όπου η αξιοπιστία μας, η ειλικρίνειά μας, το κοινωνικό μας πρόσωπο, ο εθελοντισμός, η κατανόηση στον συνάνθρωπό μας να γίνουν όλα πράξη. Έχει αρχίσει η περίοδος των πράξεων έχοντας προσπεράσει την περίοδο της θεωρίας.

Ενεργοποιείστε κάθε μέρα, κάθε στιγμή την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Μπάκουλη Μαρία
Πτυχιούχος Μαθηματικός Παν. Αιγαίου
Εξατομικευμένη Διδασκαλία
Μαθησιακές Δυσκολίες και Παράλληλη Στήριξη
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής Παν. Λευκωσίας