Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Γ. Σηφάκης στην σύσκεψη στο Λιποχώρι για την τάφρο 66: «Πολύ σοβαρό πρόβλημα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος που απαιτεί λύσεις»

Τι πρέπει να γίνει

Πολύ σημαντική η ενεργοποίηση της κοινωνίας και στην Πέλλα και στην Ημαθία.

Ο Γιάννης Σηφάκης είχε κάνει δύο κοινοβουλευτικές αναφορές στην Βουλή για το θέμα αυτό το 2017 και το 2018.

Πρότεινε την συγκρότηση επιτροπής – φορέα που πρέπει να συγκροτηθεί με φορείς από Πέλλα και Ημαθία (Δήμων Σκύδρας, Νάουσας, Βέροιας, Προέδρων τοπικών διαμερισμάτων πλησίον της Τάφρου, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων της κοινωνίας) η οποία πρέπει να διεκδικήσει:

1. Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιπλημμυρικών έργων (εκβάθυνση κοίτης, διευθέτηση και ενίσχυση πρανών). Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν ότι ήδη ολοκληρώνεται η μελέτη για σταδιακή επέμβαση σε όλο το μήκος της Τάφρου 66

2. Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για να λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί των μεταποιητικών βιομηχανιών φρούτων της περιοχής με τρόπο που να αντιστοιχεί στις ποσότητες των φρούτων που επεξεργάζονται.

3. Την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότηση του φράγματος του Αλμωπαίου (προϋπολογισμού 118 εκατ. € + ΦΠΑ μαζί με τα κεντρικά δίκτυα) από το επόμενο πακέτο στήριξης από την ΕΕ που πέραν της αντιπλημμυρικής και αρδευτικής του σημασίας θα βοηθήσει και το περιβάλλον με το κλείσιμο πάρα πολλών γεωτρήσεων (άνοδος της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα) αλλά και παροχέτευσης ποσότητας νερού στην τάφρο 66 για την μείωση του ρυπογόνου φορτίου και την αντιμετώπιση της όξυνσης του προβλήματος. Επισημαίνεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου μετά από ταλαιπωρία 30 ετών.

Αφού συνεχάρη την εθελοντική ομάδα κατοίκων Λιποχωρίου και τον πρόεδρο του Τ.Δ. για την πρωτοβουλία τους υπενθύμισε ακόμη τον αγώνα στον οποίο συμμετείχε με θετικά αποτελέσματα για να «κλείσει» η σήραγγα από την λίμνη Βεγορίτιδα (το 2015) ούτως ώστε να μην πλημμυρίζει η τάφρος 66 (όπως κινδύνευσε το 2014).

Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος, αλλιώς δεν μπορεί να είναι δίκαιη και προς όφελος της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News