Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

1918 - 2018: Τα κανόνια του Πινόβου...

Aνακοίνωση

Για 92 χρόνια και σε υψόμετρο 2070 μ. στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, δέσποζαν τα δυο ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ως βουβοί μάρτυρες της μεγάλης πολεμικής περιπέτειας, που βίωσε η ανθρωπότητα.

Από τότε τα ¨κανόνια¨ έγιναν στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αλμωπίας. Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα ¨κανόνια¨ για μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος.


Το 2009 τα κανόνια απομακρύνθηκαν από τη φυσική τους κατοικία και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα του Στρατιωτικού μουσείου Χρωμοναστηρίου στο Ρεθύμνο, ως λάφυρα της Μεραρχίας Κρητών για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της περιοχής το 1918, έστω και αν με τον τρόπο αυτό αφαιρούνταν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής τοπικής κληρονομιάς.

Μετά από αίτημα και συνεχή προσπάθεια του συλλόγου (2016) επιστροφής των «κανονιών του πινόβου» παραχωρήθηκε, από το ΓΕΣ και κατόπιν έγκρισης των αμερικανικών αρχών, το ορειβατικό πυροβόλο 75 χιλ. Μ1Α1, που είναι τοποθετημένο στην πλατεία του χωριού από τις 11 Αυγούστου του 2018.


Συμβολική «υπενθύμιση της τοπικής ιστορίας, αλλά και των κανονιών που αναπαύονταν για 92 χρόνια στις κορυφές του Πινόβου.

Και μια προσπάθεια του Μορφωτικού Συλλόγου Αετοχωρίου «Το Πίνοβο», να επανασυνδεθούν, έστω και συμβολικά, οι δρόμοι της Ιστορίας με τους δρόμους της Φύσης!!!

Αύγουστος του 2018
Μορφωτικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Το Πίνοβο»

4 σχόλια:

  1. Απο που κι ως που στο Ρεθυμνο? Πονηροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έξω από το Διαβατά στη Θεσσαλονίκη έχει κάτι παλιοσίδερα από ένα παλιό τεθωρακισμένο και ένας θειός μου έχει ένα σκουριασμένο ντουφέκι μάλλον Βουλγάρικο. Μια που μαζεύετε σκραπ να τα φέρουμε να τα εκθέσετε;
    Άκου εκεί τα γνήσια τα πήγαν στην Κρήτη και φέρανε το Μ1Α1 όπλο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο ΒΠΠ.
    Πάλι καλά που δε φέρανε κανα F16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ιστορία με λιγα λόγια είναι η εξής:από το 2004 έως το 2009 το ΓΕΣ/ΔΙΣ "παρακαλούσε" τις τοπικές αρχές να στείλουν ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το ΓΕΣ με δικά του έξοδα θα έφτιαχνε ένα μνημείο στο σημείο των κανονιών.Ετσι και τα κανόνια δεν θα εφευγαν και θα υπήρχε και μνημείο.Ομως αυτό το έγγραφο δεν εστάλλη ποτέ.
    Ο λόγος που ανακατεύτηκε το ΓΕΣ ήταν διότι κάποιοι συντοπίτες μας είχαν σχεδιάσει να πάρουν τα κανόνια από εκεί και να τα πουλήσουν...
    Γι'αυτό πρώτα να κάνουμε έρευνα και μετά να δημοσιεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, αλλά...
      Είναι φαίνεται πιο εύκολο να εμπλέξουμε τις "Αμερικάνικες αρχές", να ψάξουμε να βρούμε ένα κανόνι που να μοιάζει, να μπερδεύουμε και τον κόσμο, από το να επιστρέψουν τα κανόνια στη θέση τους.
      Και ακόμη πιο εύκολο να κατηγορούμε "συντοπίτες" και "αποστολείς εγγράφων".
      Επιμένω. Χωράει και ένα F16 στην πλατεία;

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News