Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κάπνισμα και καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν

Τα καλά νέα για τους πρώην καπνιστές είναι ότι η καρδιά τους δεν εμφάνιζε διαφορές με εκείνη των μη καπνιστών, πράγμα που δείχνει ότι οι βλάβες από το τσιγάρο είναι αναστρέψιμες, αρκεί να το κόψει κανείς έγκαιρα

Οι ηλικιωμένοι καπνιστές, χωρίς ορατά σημάδια καρδιοπάθειας, είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές, να έχουν καρδιά με πιο παχιά τοιχώματα και με μειωμένη ικανότητα άντλησης αίματος, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε αυτό το συμπέρασμα για το κάπνισμα και τα προβλήματα καρδιάς κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Γουίλσον Ναντρούζ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brigham & Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Cardiovascular Imaging".

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 4.580 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών, χωρίς διάγνωση καρδιολογικού προβλήματος, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς. Όσα περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε κανείς και για όσα περισσότερα χρόνια, τόσο πιο επιβαρυμένη ήταν δομικά και λειτουργικά η καρδιά του.

Τα καλά νέα για τους πρώην καπνιστές είναι ότι η καρδιά τους δεν εμφάνιζε διαφορές με εκείνη των μη καπνιστών, πράγμα που δείχνει ότι οι βλάβες από το τσιγάρο είναι αναστρέψιμες, αρκεί να το κόψει κανείς έγκαιρα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. «Η νέα έρευνα ενισχύει τις συστάσεις ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο και πρέπει να το σταματήσει κανείς», δήλωσε ο Ναντρούζ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς μόνο Στο ζαχαροπλαστείο του Ζιλη στο Λουτράκι τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος , σε όλη την Αριδαία ακόμα και σε εστιατόρια καπνίζουν σαν φουγάρα αδιαφορώντας για το ότι ειναι παράνομο και ενοχλεί όλους μας, όσοι είναι θεριακλήδες ας βγουν έξω να καπνίσουν
    δεν ξέρω αν θα το δημοσιεύσετε κύριε Βαφιαδη γιατι μπορεί να ενοχληθούν πολλοί καταστηματάρχες τους οποίους διαφημίζετε
    Ευχαριστώ πολύ
    Γ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρωτον κανεις λαθος υπαρχουν κι αλλα μαγαζια κανα δυο στην Αριδαια που τηρειτε ο νομος και δευτερον κακως το δημοσιευσε το σχολιο σου γιατι διαφημιζεις ενα μαγαζι και αυτο ειναι λαθος σου και λαθος του Αριδ Νιουζ

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News