Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πτώση-ρεκόρ για την τουρκική λίρα

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει φέτος έναντι και των 17 ισχυρότερων νομισμάτων

Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική της χώρας, εάν επανεκλεγεί τον ερχόμενο Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να σημειώσει ιστορικό χαμηλό, έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου στο Bloomberg, η ισοτιμία δολαρίου/λίρας άγγιξε το 4,3981.

«Όταν οι άνθρωποι συναντούν δυσκολίες εξαιτίας της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής, από ποιον θα ζητήσουν ευθύνες;», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Από τον πρόεδρο θα αναζητήσουν τις ευθύνες. Επομένως, αφού ο πρόεδρος είναι υπόλογος, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι εκείνος επηρεάζει την νομισματική πολιτική. Ξέρω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει κάποιους να νιώσουν άβολα, αλλά πρέπει να το κάνουμε».

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει φέτος έναντι και των 17 ισχυρότερων νομισμάτων, ο Ερντογάν επεσήμανε στο Bloomberg TV πως μετά την μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε πλήρως προεδρικό, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά την προτροπή του για χαμηλότερα επιτόκια.

Επισημαίνεται πως το τρέχον επιτόκιο είναι 13,5% και ο πληθωρισμός τρέχει με 10,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News