Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Πόσο έχει ωφελήσει και πόσο έχει βλάψει το Facebook;

Δείτε τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση στο γράφημα που ακολουθεί

Το debate για το εάν τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter συνεχίζεται - ποιος ξέρει για πόσο ακόμα - σχετικά με διασπορά ψεύτικων ειδήσεων και την ευθύνη που έχουν τα ίδια.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι σήμερα σχετίζεται με τις αμερικάνικες εκλογές του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία που αρχικά δημοσίευσε ο Guardian, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να τους προβάλλει στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις - και να επηρεάσει την ψήφο τους.

Η Cambridge Analytica εργάστηκε για λογαριασμό τού Προέδρου Trump, ενώ φαίνεται πως είχε ρόλο και στην καμπάνια για το Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Facebook χρησιμοποιήθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τη χειραγώγηση πολιτών και η κριτική που δέχεται πλέον είναι εξαιρετικά έντονη. Η μετοχή του δέχεται μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ το hashtag #DeleteFacebook είναι trend στο Twitter.

Ακόμη και πριν το σκάνδαλο της Cambridge Analytica από πολλούς είχε τεθεί το ερώτημα εάν το Facebook είναι εκτός ελέγχου. Σε μία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η CB Insights τον περασμένο Δεκέμβριο, το 59% όσων απάντησαν πως το Facebook είχε περισσότερο αρνητική παρά θετική επίπτωση στην κοινωνία την τελευταία δεκαετία, μεταξύ των 5 μεγαλύτερων ιντερνετικών εταιρειών τεχνολογίας του κόσμου. Το δείγμα ήταν 4.217 άτομα.

Δείτε τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση στο γράφημα που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News