Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, νίλα για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Μέρκελ: Πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή

Πολιτικό σεισμό δείχνουν τα exit poll της γερμανικής κάλπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις το κόμμα της κ. Μέρκελ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το SPD. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ακροδεξιά του AfD, κάτι που δεν μπορεί παρά να γεννά προβληματισμό και σοβαρή ανησυχία.

Ειδικότερα τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU 33.2%
SPD 20,8%
AFD 13.1%
Die Linke 8,7%
FDP 10.4%
Πράσινοι 9.2%

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως ο συνασπισμός Μέρκελ-Ζεχόφερ χάνει 9 μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2013, όπου το CDU-CSU είχε λάβει 41.5%. Επίσης ειναι το χειρότερο ποσοστό του CDU από το μακρινό 1949.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Μέρκελ: Πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή

"Αποτελεί πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή. Θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη αλλά και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τους ψηφοφόρους του ΑfD με λύσεις στα προβλήματα και καλή κριτική. Να φτιάξουμε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό σημαίνει να ενισχυμένη οικονομία να κρατήσουμε ισχυρή Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση. Θα προχωρήσουμε με την ησυχία μας τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα" σημείωσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι θα είναι εκείνη που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Σουλτς: Πικρή ημέρα για τη Σοσιαλδημοκρατία

Ο Μάρτιν Σούλτς ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «σκληρή και πικρή». Δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε την παραδοσιακή εκλογική μας βάση, είπε. Αναφέρθηκε στην «εξτερεμιστική Δεξιά» του AfD και την είσοδό της στη Βουλή, ενώ αναγνώρισε πως το προσφυγικό ζήτημα έχει προκαλέσει τριβές στην γερμανική κοινωνία. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να τοποθετηθούμε εκ νέου ως Σοσιαλδημοκράτες, είπε.

Για το SPD μιλάμε για μια ιστορική πανωλεθρία, καθώς καταλαμβάνουν το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους, από το μακρινό 1952. Ηδη η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

1 στους 6 άντρες ψήφισαν ακροδεξιά!

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι φυσικά το FDP και το ακροδεξιό AfD, που ήδη πανηγυρίζουν, ενώ και οι Πράσινοι επαίρονται πως κατάφεραν να κερδίσουν το δευτερο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η παράταξη της Μέρκελ "αιμορράγησε" σχεδόν 1 εκατ. ψηφοφόρους, οι οποίοι στράφηκαν προς την γερμανική ακροδεξιά, την οποία ψήφισαν το 16% των αντρών ψηφοφόρων!

Μάλιστα, το AfD είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ιδρύθηκε μόλις πριν 4 (!) χρόνια, το 2013, δεσμεύθηκε «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική επίδοση που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί.

Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια ήττα για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση».

Τα σενάρια συμμαχιών

Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της Κεντροδεξιάς από 41,5% το 2013 στο 32%.

Το θλιβερό 20% που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες συνιστά τη χαμηλότερη επίδοσή τους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και το κόμμα απέκλεισε τώρα την πιθανότητα να μετάσχει σ’ ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» και θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Ένας εναλλακτικός συνασπισμός για τη Μέρκελ θα ήταν η συμμαχία «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση του SPD σημαίνει επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Μπούντεσταγκ.

«Ναι» των Φιλελευθέρων για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση

Ο Ηγέτης των Φιλελέυθερων Δημοκρατών Κρίστιν Λίντνερ στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά τα exit polls δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Συγκεκριμένα ο Λίντνερ είπε ότι το κόμμα του θα αναλάβει την μεγάλη ευθύνη που τους έδωσαν οι εκλογείς και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πορεία ανανέωσης που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2013.

---
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News