Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αμμουλιανή: Το πανέμορφο μικρό νησί

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας με μόνιμο πληθυσμό 500 κάτοικους που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Παλιότερα ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου ενώ μετά το 1925 έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αριστοτέλη.



Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή – Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Σήμερα ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων της Αμμουλιανής, αφού κάθε χρόνο το νησί δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι τουριστικές υποδομές -ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καντίνες στις παραλίες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, χώροι κατασκήνωσης κ.α.- αναβαθμίζονται συνεχώς.


Παραλίες του νησιού

-Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται στην Αμμουλιανή από τη μεριά που βλέπει κατά την Ουρανούπολη και μπορείτε να πάτε με δικό σας σκάφος ή νοινιασμένη βάρκα, αλλά και με αυτοκίνητο από το χωριό.

-Αλυκές: Βρίσκεται στην πίσω μεριά της Αμμουλιανής, που βλέπει προς τη Σιθωνία και μπορείτε να πάτε με δικό σας σκάφος ή νοικιασμένη βάρκα, αλλά και με αυτοκίνητο από το χωριό.

-Πόρτο Άγιο: Η ακτή έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία. Υπάρχει οργανωμένη υποδομή.


-Δρένια: Οι ντόπιοι τα λένε Γαιδουρονήσια και είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή. Μπορείτε να πάτε με δικό σας σκάφος ή να νοικιάσετε βάρκα από την Ουρανούπολη. Μπορείτε επίσης να πάτε με τα καραβάκια που κάνουν το δρομολόγιο καθημερινά, από την σκάλα της Ουρανούπολης (μπροστά στον Πύργο). 



*Ευχαριστούμε το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες dimosaristoteli.gr, visitammouliani.com και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού. 



Φωτογραφίες αφιερώματος: dimosaristoteli.gr(Perikles Merakos), visitgreece.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News