Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Λιτανεία «ντούπου κρουτς» στην Περίκλεια - ΔΕΙΤΕ εικόνες από το έθιμο

Χριστός Ανέστη!

Το έθιμο της λιτανείας τηρείται για πολλές δεκαετίες στην Περίκλεια. Γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας. Παίρνουμε τα λάβαρα και αρκετές εικόνες και ξεκινάμε. Μπροστά ο ιερέας, τα λάβαρα κατόπιν και ακολουθούν οι πιστοί.

Διασχιζουμε τα στενά σοκάκια όπου οι νοικοκυρές εχουν βγάλει τα αναμμένα θυμιατά τους στο κατώφλι του σπιτιού τους και ανηφορίζουμε προς το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου. Εκεί ο ιερέας τελεί μια αίτηση και στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς τον Αη Γιάννη. Κατόπιν στο εκκλησάκι της Παναγίας και επιστροφή στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Όλη αυτή η διαδρομή σχηματίζει το σχήμα του Σταυρού και προσβλέπει στην προστασία και ευλογία του χωριού, διαφυλασσοντάς το πολλές φορές από καταστροφές.

Χριστός Ανέστη!!!



























9 σχόλια:

  1. Μας γεμίζει αισιοδοξία η εικόνα της συμμετοχής πολλών παιδιών στην τήρηση του εθίμου..και του χρόνου με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβω στα παιδια και σε ολο τον κοσμο και ενα παραπανω στην προεδρω και στον πατερ που ακομα κανουν και τηρουν αυτο το εθιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε στον ιερέα που παρά την ηλικία του προσπαθεί για την τήρηση του εθίμου.και μπραβο και στον κόσμο ο οποίος με τη συμμετοχή του βοηθάει στην αναβίωση των εθίμων γενικά..ευχαριστούμε και τα παιδια που φρόντισαν φωτογραφικά και διαδυκτιακα για την προβολή αυτής της εκδήλωσης...χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αρεεεεε τι παπα εχει η Περικλεια...λεβεντια ειναι.για την προεδρινα δεν το συζητωωωωω...εξαιρετικη.1000 συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μικρο χωριο ειναι η Περικλεια αλλα την ποεδρο την εχουν...μπρβοοοο.μια γυναικα ειναι ιση με 10 αντρες.εμεις η νοτια εχουμε εναν προεδροοοο.οτι να ναι.τιποτα δεν κανει για το χωριο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο προεδρος της νοτιας ειναι λευεντια ΜΠΡΑΒΩΩΩΩ ΦΩΤΗΗ

      Διαγραφή
    2. Μια χαρα είναι ο Φώτης εσύ κοίτα τα μούτρα σου στον καθρέφτη αχρηστε και μετά μιλά ...αχαρηστε

      Διαγραφή
  6. Όλοι οι πρόεδροι εχουν διάθεση να δουλέψουν..οταν όμως εχουν και τη βοήθεια των χωριανών τους γίνονται αποτελεσματικότεροι.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ. ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News