Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Παλιό Διοικητήριο Αριδαίας: Επισκευή ή Κατεδάφιση;

Γράφει ο Σταύρος Κοφτερός, Αρχιτέκτων

ΠΑΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΚΤΙΡΙΟ

Ένας τεράστιος όγκος στο κέντρο της πόλης δεν γίνεται αντιληπτός από κανέναν. Ούτε ιδιωτικό ούτε δημόσιο ή άλλο κοινωνικό φορέα. Ότι στενοχωρεί το ξεχνάμε. Ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε το σβήνουμε από τη μνήμη μας. Όταν περνάμε από δίπλα κοιτάζουμε από την άλλη πλευρά. Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας από κάτω (ακριβώς και σε επαφή με το κτίριο) παρατηρούμε μόνο τις λάσπες στο χώμα.

Το κτίριο είναι δημοτικό.

Τυπικά η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο δήμο. Ουσιαστικά υπεύθυνοι είμαστε όλοι. Όλοι όσοι γνωρίζουμε και δεν μιλάμε. Όλοι όσοι κοιτάζουμε και δεν βλέπουμε. Και όταν λέω όλοι, εννοώ Ο Λ Ο Ι . Παραβλέπουμε και αγνοούμε την επικινδυνότητα της καθημερινής χρήσης του εντελώς αφύλακτου δίχως την παραμικρή σήμανση και ασφάλεια περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου, από παιδιά κυρίως του όμορου γυμνασίου και της εύκολης εξασφάλισης χώρου στάθμευσης των καθημερινών επισκεπτών και των περιοίκων.

Ο προχθεσινός σεισμός αν και μικρός σε ένταση μας ταρακούνησε. Το κτίριο έπαθε σοβαρές βλάβες από τον σεισμό τον Δεκέμβριο του ’90 και εκκενώθηκε ως επικίνδυνο. Παραμένει για τρεις δεκαετίες κουφάρι στη λογική της αναμονής κάποιας μελέτης επισκευής και αξιοποίησης με κάποια χρήση. Με μικρή δόση χιούμορ θα έλεγα ότι κάθε πόλη γίνεται αναγνωρίσιμη από κάποιο μνημείο ή κτίριο. Ακρόπολη, Λευκός Πύργος, Πύργος του Άϊφελ, Πύγος της Πίζας κλπ. Η Αριδαία προσπαθεί απεγνωσμένα να ταυτιστεί με την εικόνα του παλιού Διοικητηρίου. Και θα το πετύχει όπως φαίνεται.


Με αφορμή το κούνημα της Πέμπτης, επιχειρώ να θέσω ζήτημα παλιού διοικητηρίου και χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις βάζω στο τραπέζι τον προβληματισμό «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ». Θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να βγούμε από την απάθεια.

Η έναρξη ενός προβληματισμού και διαλόγου με θέμα «Παλιό Διοικητήριο – Αξιοποίηση κτιρίου ή γηπέδου» με πρωτοβουλία εύχομαι της δημοτικής αρχής σαν συντονιστή, ή του συλλόγου μηχανικών αν η δημοτική αρχή αδρανεί, με συμμετοχή όσων φορέων της τοπικής κοινωνίας επιθυμούν, που θα συμπεριλάβει όλες τις παραμέτρους που διέπουν το κτίριο (ιστορικές, πολιτισμικές, μορφολογικές, λειτουργικές, οικονομοτεχνικές κ.α.) είναι επίκαιρη.

Επί πλέον θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην αναδιαμόρφωση μιας υπάρχουσας στάσιμης αντίληψης για την εικόνα και την κατεύθυνση της πόλης. Η Αριδαία και η Αλμωπία χρειάζονται απελπισμένα κάτι τέτοιο.

Σταύρος Κοφτερός, Αρχιτέκτων

12 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά ο Σταύρος ξαναχτυπά. Και λέει αλήθειες που φυσικά πονάνε. Συγχαρητήρια αλλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να γινει ενα καινουργιο γυμνασιο και οχι στυλ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ. Η ΑΡΙΔΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταυράκη 4 χρόνια αντιδήμαρχος είσουν... σε εποχές μάλιστα που το χρήμα υπήρχε, τώρα προβληματιζεσαι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν απευθύνομαι σε σένα. Απευθύνομαι σε νοημονες. Σ. Κ.

      Διαγραφή
  5. Υπαρχει μελετη για την αξιοποιηση του χωρου απο το 2005. Ας το ψαξουν οι υπευθυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος πληροφορία. Δεν είναι μελέτη αξιοποίησης του χώρου, αλλά μελέτη σύγκρισης κόστους ανακατασκευής με κόστος κατεδάφισης και εκ νέου ανέγερσης στην ίδια μορφή. Και η μελέτη για όσους ενδιαφέρονται έδειξε ότι συμφέρει περισσότερο η κατεδάφιση και η εκ νέου κατασκευή αλλά αρκεί να θέσουν οι φορείς την ανακατασεκυή στην ίδια μορφή.

      Διαγραφή
  6. ωραια τα λεν ολοι αλλα ας παμε λιγο ποιο βαθυα στο θεμα.....
    λοιπον τοσα χρονια βλεπουμε δημοσιες υπηρεσιες φευγουν απ την τοπικη κοινωνια της Αλμωπιας και τι κανουμε ...τιποτα!!!! αν λοιπον αυτο το ιστορικο κτιριο με μια σειρα επισκευων οπως η μεθοδος ΓΚΑΝΑΙΤ για οσους γνωριζουν για οσους δεν οριστε (Το γκανάιτ είναι ευρέως διαδεδομένος όρος για το σκυρόδεμα που εκτοξεύεται με μεγάλη πίεση μέσω ενός σωλήνα σε μία επιφάνεια.
    Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έχει περισσότερες δυνατότητες χρησιμοποίησης σε επισκευές, γιατί διαστρώνεται σε επιφάνειες οποιαδήποτε κλίσης ακόμη και σε επιφάνειες οροφών, χωρίς τη χρήση ξυλότυπων.
    Χρειάζεται όμως το συνεργείο να έχει πλήρη γνώση και εμπειρία της τεχνικής της διάστρωσης του εκτοξευόμενου σκυροδέματος και τα κατάλληλα υλικά και μηχανήματα.
    Η χρήση του εκτοξευόμενου σκυροδέματος συνδυάζεται συνήθως με την ενίσχυση με νέους οπλισμούς και με τη στερέωση λεπτού δομικού πλέγματος εξωτερικώς για τη συγκράτηση του, ιδίως σε στρώσεις μεγάλου πάχους.)¨.......λοιπον και συνεχιζω αν γινει ολο αυτο το παραπανω σε αυτο το κτιριο δεν μπορουμε να στεγασουμε εντελως ΔΩΡΕΑΝ και το τονιζω ΔΩΡΕΑΝ ολες τις δημοσιες υπηρεσιες γι να λειτουργουν στην Πολη μας... οπως ( ΔΟΥ ΙΚΑ ΛΗΞΙΑΡΧΕΊΟ και αλλες ουτοσωστε να μας εξυπηρετουν εδω στην Πολη μας...γιατι οχι λοιπον???..ας απαντησουν οι υπευθυνοι ξερουν αυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρης Παπαδόπουλος6 Απριλίου 2015 στις 12:24 μ.μ.

    Φίλε Σταυρο,
    Το 2005 κληθηκα απο την τοτε Δημοτική αρχή να κανω μια οικονομοτεχνική μελέτη για το κτηριο. Χρησιμοποιώντας την αντισεισμική τεχνογνωσία και τις προδιαγραφές του ΝΕΑΚ 2003 και μια σειρά νέων κατασκευαστικών μεθόδων , όπως μανδυες, ρυτίνες, γκανάιτ κ.α. με την ταυτόχρονη κατασκευή νεων ανρτισεισμικών τοιχείων. Η μελέτη κατεδειξε ότι απο οικονομικής άποψης ειναι προτιμότερη η ανακατασκευή του κτηρίου με τα ιδια χαρακτηριστικά και όχι η επισκευή του. Βέβαια το συγκεκριμένο κτηριο που ξεκινησε να χτίζεται το 1919 και κτισθηκε σε τρεις περιόδους, αποτελεί για την Αλμωπία τμημα της πολιτιστικής της κληρονομιάς και έτσι πρέπει να το δούμε . Μεταφέρει μνημες του παρελθόντος και έχει ιστορική αξία. Και ενας τόπος χρειάζεται την ιστορία του για να τον εμπνεει και να τον καθοδηγεί . ετσι πρότεινα μία συνθετη λύση που περιελάμβανε την διατήρηση των εξωτερικών στοιχείων του κτηρίου, (όψεις, υλικά, υγεωμετρικά στοιχεία του κτηρίου), και ανακτασκευή στο εσωτερικό του κτηρίου με νέα στοχεία απο οπλισμένο σκυρόδεμα, προένταση και αλλαγή εσωτερικής διαρύθμισης. Μία μέθοδος που ακολουθείται σε παγκόσμια κλίμακα για ιστορικά κτήρια, ακόμη και στην Ελλάδα.Το κόστος βεβαια θα ηταν μεγαλύτερο, αλλά μπορούσε να υπαχθεί σε Ευρωπαικό πρόγραμμα που για σχετικές ενέργεις υπάρχους ανάλογες επιδοτήσεις.Μένει στην Εκάστοτε δημοτική Αρχή να υλοποιήσει μια τετοια προσπάθεια, και το νέο κτηριο να στεγάσει όπως εγραψε ενας φιλος παραπάνω όλες τις εναπομείνασες Δημοσ. Υπηρεσίες της μικρής μας πόλης, αλλά και εξειδικευμένες χρήσεις πολιτισμικού ενδιαφέροντος.Παρόμοιο κτηριο έχω δει στην πόλη των Χανίων (Μεγάλο αρσενάλι) που εξωτερικά κρατηθηκε ο χαρακτήρας του κτηρίου και εσωτερικά ανακατασκευάστηκε, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις , όπως το κτηριο πλησίον του παλιού σταθμού ΚΤΕΛ Πέλλας , στην Θεσσαλονίκη, που λειτουρεγεί ως πολιτιστικός χωρος, τα κτηρια στον "ΜΥΛΟ¨στη ν Θεσσαλονίκη, το ΦΙΞ και άλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O φιλος ο Σταυρος σωστα εθεσε τον προβληματισμο του για το πρωην Διοικητηριο της Αριδαιας.Θεωρω οτι λογω κοστους θα ειναι ασυμφορη η επισκευη του κτιριου και επιπλεον δε θα μπορουσε να ειναι λειτουργικο λογω της εσωτερικης διαριθμησης του.Με δεδομενο οτι διπλα το παλαιο κτιριο του Γυμνασιου μπορει να εχει στατικα προβληματα και σε συνδυασμο με τις δυο ακαλαισθητες προσθηκες που κατα καιρους εγιναν,καποια στιγμη ως Δημος θα πρεπει να ανασχεδιασουμε το χωρο συνολικα. Ετσι λοιπον αν θα μπορουσα να καταθεσω μια προταση θα ελεγα οτι αυτη μπορει να ειναι σε συναρτηση με τον ομορο χωρο του 1ου Γυμνασιου Αριδαιας δηλ.κατεδαφιση ολων των υφισταμενων κτιριων και ανεγερση νεου συγχρονου ΣΧΟΛΕΙΟΥ με τις αντιστοιχες περιβαλλοντικες και αρχιτεκτονικες παρεμβασεις γυρω απο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΡΙΖΑ... Δεν υπαρχει σάλιο ούτε για γραμμα

      Διαγραφή
  9. ΟΛΟΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΚΤΛ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΑΛΟΥΝΤΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΟΛΠΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News