Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Εκατόμβη νεκρών στο Νεπάλ από τον σεισμό-μαμούθ των 7.9 Ρίχτερ

Για 114 θύματα κάνει λόγο η κυβέρνηση της χώρας - Κατέρρευσαν κτήρια και άνοιξαν οι δρόμοι στο Κατμαντού - Πληροφορίες για 400 εγκλωβισμένους σε εννιάοροφο κτήριο που κατέρρευσε - Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε ακόμα και χιονοστιβάδες στο Έβερεστ

Εκατόμβη νεκρών στο Νεπάλ το πρωί του Σαββάτου από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το Νεπάλ το Σάββατο. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους. 

«Στο Κατμαντού έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα οι θάνατοι 71 ανθρώπων» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ο Λάχμι Πράσαντ Ντακάλ. Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπακταπούρ, προσέθεσε ο ίδιος. 
Η αστυνομία κάνει λόγο για 108 νεκρούς επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «αρχικό απολογισμό». 

Ένα κορίτσι 15 ετών έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε και ένα παιδί αγνώστου ηλικίας σκοτώθηκε όταν επάνω του έπεσε ένα άγαλμα. 

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, δεκάδες είναι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει ενώ σε αρκετά σημεία έχουν ανοίξει οι δρόμοι.

 Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Ήδη διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πληροφορίες για κατάρρευση εννιάοροφου κτηρίου στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παγιδευθεί έως και 400 άτομα.
Η αρχική εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού με επίκεντρο 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ποκάρα ήταν 7,5 Ρίχτερ αλλά το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα επάνω. Περιπου 35 λεπτά μετά την αρχική δόνηση οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλη μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
«Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έτρεμε ολόκληρο το σπίτι, πεταχτήκαμε έξω» είπε ο 28χρονος Sila Gurung, ο οποίος ζει σε ένα τριώροφο στην  περιοχή Nakhipot Κατμαντού, κοντά στο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο πλατεία Patan Durbar.

«Φοβόμαστε πολύ για τη ζωή μας. Κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουμε πίσω στο σπίτι», συμπλήρωσε.


Όπως μετέδωσε το CNN ο ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε μέχρι και χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.







 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News