Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Πότε πρέπει να κάνετε ντους; - Τι συνιστούν οι γιατροί


Το ντους είναι το σημαντικότερο μέρος της προσωπικής υγιεινής όλων των ανθρώπων. Άλλοι προτιμούν να κάνουν ντους το πρωί και άλλοι το βράδυ. Είχατε σκεφτεί, όμως, ότι η ώρα που προτιμάτε να κάνετε ντους θα μπορούσε να επηρεάζει την υγεία σας;

«Δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να λέει ότι πρέπει να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ», δήλωσε στο Health ο καθηγητής και επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, Thomas Russo. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια γενική σύσταση, οι γιατροί δήλωσαν ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέγει τη μία ώρα αντί της άλλης για να κάνει ντους, αλλά, τελικά, αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ίδιου του ατόμου.

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για τις επιπτώσεις του πρωινού και του βραδινού ντους στην υγεία και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Το ντους το πρωί είναι ευεργετικό

«Βασικά, το να κάνει κανείς ντους το πρωί σημαίνει ότι μπορεί να διώξει από πάνω του τη νύχτα. Ενώ κοιμάστε, ό,τι βακτήρια και κύτταρα υπάρχουν στο δέρμα σας θα συσσωρευτούν στα σεντόνια ή θα ξαναγυρίσουν στο δέρμα σας», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Rutgers, Cindy Wassef. Και αν έχετε την τάση να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε, ο ιδρώτας πιθανότατα κολλάει και στο δέρμα σας. «Το ντους το πρωί θα σας βοηθήσει να τα ξεπλύνετε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ντους μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε γρηγορότερα. Το σώμα βασίζεται σε ορισμένα μηνύματα για να ξυπνήσει, και το ντους μπορεί να είναι ένα από αυτά, όπως υποστηρίζει ο νευρολόγος W. Christopher Winter. «Εάν κάνετε ντους κάθε μέρα την ίδια ώρα, μπορεί να λειτουργήσει ως κιρκάδιος δείκτης για να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι», δήλωσε. Αυτό μπορεί να γίνει πιο έντονο ειδικά αν κάνετε ντους με κρύο νερό, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το κρύο νερό θα ωθήσει το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές, όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη (η ορμόνη της ευεξίας), οι οποίοι θα σας ξυπνήσουν στην πορεία.

Πέρα από την εγρήγορση και την καθαριότητα που σας προσφέρει, το ντους το πρωί μπορεί απλώς να είναι η πιο λογική ή βολική επιλογή, ιδίως για όσους γυμνάζονται αφού ξυπνήσουν. «Στόχος του ντους είναι να απομακρύνει τη βρομιά από το δέρμα, επομένως η καλύτερη ώρα για ντους είναι μετά την περισσότερη έκθεσή σας σε ιδρώτα, βρομιά και έλαια του σώματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό είναι μετά την άσκηση», δήλωσε ο διευθυντής κλινικών ερευνών στο τμήμα δερματολογίας του νοσοκομείου Mount Sinai, Joshua Zeichner.

Αλλά υπάρχουν και λόγοι για να κάνετε ντους τη νύχτα

Το ντους το πρωί μπορεί να είναι καλό για εσάς, όμως υπάρχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το ντους τη νύχτα. Πρώτον, το να μπαίνετε στο ντους πριν κοιμηθείτε θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το δέρμα σας ύστερα από την ολοήμερη έκθεσή σας σε βρομιά και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό «σας επιτρέπει να πέσετε για ύπνο χωρίς να λερώσετε τα σεντόνια σας», δήλωσε ο Zeichner. Όπως εξηγεί ο Russo, ίσως εσείς ή ο άνθρωπος με τον οποίο κοιμάστε μαζί να θέλει να ξεπλύνετε τυχόν μικρόβια που μαζέψατε όσο ήσασταν εκτός σπιτιού.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν εποχιακές αλλεργίες. Το ντους πριν από τον ύπνο μπορεί να διασφαλίσει ότι απαλλάσσονται από τη γύρη της ατμόσφαιρας που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή αλλεργία.

Επιπλέον, αν είστε άτομο με δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, τότε το νυχτερινό ντους μπορεί να σας βοηθήσει. «Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένες δερματικές παθήσεις», δήλωσε η Wassef. «Εάν εκτίθεστε συχνά σε τέτοιους παράγοντες, είναι καλή ιδέα να κάνετε ντους τη νύχτα, για να τους απομακρύνετε από το δέρμα σας».

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με ξηρό ή επιρρεπές σε εκζέματα δέρμα να ενυδατώνονται και να διατηρούν μια σωστή ρουτίνα ενυδάτωσης. Το νυχτερινό ντους μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Μετά το ντους, τα άτομα με δερματικές παθήσεις είναι καλό να χρησιμοποιήσουν πρώτα μια λοσιόν με βάση το νερό και μετά ένα λεπτό στρώμα μιας ενυδατικής κρέμας με βάση το λάδι, όπως η βαζελίνη, σύμφωνα με την καθηγήτρια δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, Ife J. Rodney. «Αυτό πραγματικά σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα σας», σημείωσε ο ίδιος.

Ένας τρίτος λόγος για τον οποίο κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν ντους το βράδυ είναι γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν. Ακριβώς όπως το να κάνετε ντους το πρωί μπορεί να σας ξυπνήσει, έτσι και το νυχτερινό ντους μπορεί να είναι ένα μήνυμα στο σώμα σας πως είναι ώρα να χαλαρώσετε, σύμφωνα με τη Winter. «Η αύξηση της θερμοκρασίας σας πριν από τον ύπνο -και η ψύξη που ακολουθεί- μπορεί να είναι ένα φυσικό έναυσμα για ύπνο, καθώς η ταχεία πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που συμβαίνει το βράδυ αποτελεί από μόνη της έναυσμα για ύπνο», είπε.

Επιλέξτε το ένα ή το άλλο – όχι και τα δύο

Αν και υπάρχουν οφέλη που σχετίζονται τόσο με το νυχτερινό όσο και με το πρωινό ντους, η προσπάθεια να κάνετε και τα δύο είναι μάλλον περιττή ή θα μπορούσε να είναι ακόμα και επιβλαβής, όπως δήλωσαν οι δερματολόγοι. «Το να κάνετε ντους πολύ συχνά μπορεί να αφήσει το δέρμα και τα μαλλιά ξηρά και άχρωμα», δήλωσε η Wassef.

«Εάν πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές μέσα στην ημέρα, χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό αφρόλουτρο αντί για ένα απλό σαπούνι», συνέστησε η Rodney. «Η χρήση σαπουνιού δύο φορές την ημέρα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από το δέρμα σας και να το στεγνώσει», είπε.

Όταν αποφασίσετε την ιδανική ώρα για να κάνετε ντους, λάβετε υπόψη σας τη ρουτίνα γυμναστικής σας, τις δερματικές παθήσεις ή αλλεργίες και τυχόν προβλήματα ύπνου. Αλλά σε γενικές γραμμές, η καλύτερη ώρα για ντους είναι η ώρα που σας βολεύει. «Ό,τι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας», δήλωσε η Rodney.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News