Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ποιοι πολεμούν τον συντοπίτη μας Ελπιδοφόρο - Οι «εμφύλιοι» στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ


Κατ΄ αρχήν δυο αλήθειες που δεν αμφισβητούνται, ώστε στη συνέχεια να δούμε πρόσωπα και ομάδες που πρωτοστατούν στην -περήφανη- ελληνική ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες: 

Ο συντοπίτη μας από την Πέλλα Ελπιδοφόρος, όταν έφτασε το καλοκαίρι του 2019 στην Αμερική συνάντησε μια εμπεδωμένη κατάσταση γνωστών κέντρων και παράκεντρων εξουσίας που επί είκοσι χρόνια διαχειριζόντουσαν τη φήμη και τα τεράστια έσοδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για προσωπικό τους όφελος.

Είκοσι χρόνια κακοδιαχείρισης και οικονομικών σκανδάλων είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Το 2019, εκλέγεται ο Ελπιδοφόρος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Είναι νέος, μιλάει τέσσερεις γλώσσες (Τουρκικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Αραβικά), έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική, και είναι και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο φάδερ Άλεξ Καρλούτσος

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ικανός ιερέας, ο οποίος είχε γίνει στην ουσία ο “λομπίστας” της εκκλησίας και ο οποίος είχε κτίσει (δεν εννοούμε κάτι κακό με τον όρο) έναν προσωπικό μηχανισμό με πολιτικούς και δωρητές και τον οποίο χειριζόταν στο όνομα της Αρχιεπισκοπής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενεργώντας για δύο δεκαετίες χωρίς να δίνει τον παραμικρό λογαριασμό στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Το 2019, ο π. Καρλούτσος ήθελε άλλον για Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ώστε να τον ελέγχει. Έτσι, όταν εξελέγη στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο τωρινός Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ένιωσε πως απειλείται η εξουσία του. Έτσι ο “πόλεμος” άρχισε νωρίς, με διαρροές στον ομογενειακό τύπο και σε ομογενειακούς ιστότοπους.

Ο Αντώνης Διαματάρης

Ο ομογενειακός τύπος στην υπερδύναμη είναι σε αποδρομή. Η τελευταία εφημερίδα είναι ο Εθνικός Κήρυκας, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα περιόρισε και την έντυπη έκδοσή του. Εκδότης ο Αντώνης Διαματάρης, γνωστός στην Ελλάδα όταν αποπέμφθηκε από τη θέση του ως υφυπουργός απόδημου ελληνισμού, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το 2020 κατηγορήθηκε πως δεν ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο Columbia όπως ισχυριζόταν.

Οι συνδρομητές του Eθνικού Kήρυκα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, δεν είναι πλέον ο αριθμός των τελευταίων ετών, παρουσιάζει κάμψη. Συντηρείται χάρη σε έναν δωρητή, και από τις διαφημίσεις από ομογενειακές επιχειρήσεις αλλά και ενορίες, τις οποίες κολακεύει με δημοσιεύματα, ή -σύμφωνα με άσπονδους φίλους του εκδότη- ακόμα και απειλεί.

Καθώς ο Εθνικός Κήρυκας έχει όλο και λιγότερο σημασία, η επιρροή του μειώνεται διαρκώς. Ο Αντώνης Διαματάρης αναπολεί τις ημέρες τις “βαρωνίας” του, και προσπαθεί να ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο που έπαιζε πάντα. "Πρώτα επαινεί τους ενίοτε Αρχιεπισκόπους Αμερικής, και μετά τους επιτίθεται, με σκοπό να τους κάνει να υποκύψουν στη θέλησή του. Ιάκωβος, Σπυρίδωνας και Δημήτριος, όλοι είχαν την ίδια κακομεταχείριση από τον Αντώνη Διαματάρη. Πρώτα έπαινοι. Μετά ασταμάτητη επίθεση", λένε οι ίδιοι άσπονδοι φίλοι του- και προσθέτουν με νόημα:

"Το ίδιο κάνει τώρα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Το 2020 και το 2021 έγραφε ύμνους. Από τα μέσα του 2021, αρχίζει την επίθεση. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν βάζει διαφήμιση στο έντυπό του και αυτό ο Αντώνης Διαμαντάρης το θεωρεί και προσωπική προσβολή".

Και κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: Πρόσφατα, ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα επιτέθηκε στον πρόξενο Ντίνο Κωνστναντίνου, κάνοντάς του κριτική για το πώς λειτουργεί το προξενείο, ενώ του αρέσει να παραγοντίζει εν' ονόματι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε με την πρόσφατη αποκάλυψη για διαμεσολάβησή του προκειμένου να γίνει ο Κασσελάκης υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη- κάτι που αρνείται. Άλλωστε, ο Αντώνης Διαμαντάρης πουλάει διαρκώς στην ομογένεια τη σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Έντι Ζεμενίδης

Ο Κύπριος δικηγόρος από το Σικάγο κληρονόμησε μια ομογενειακή οργάνωση την HALC που είχε στήσει ο πλούσιος ομογενής Νίκος Μούγιαρης ο οποίος πέθανε το 2019.

Ο ΕΖ έκλεισε το γραφείο του, και προσπαθεί να αναγορευθεί στον πρώτο σε σημασία παράγοντα στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στη πορεία, προσπάθησε να υποσκελίσει αυτό που θεωρεί “ανταγωνισμό” δηλαδή την AHEPA, τον Μάικ Μάνατο (που είναι ο τωρινός επικεφαλής του lobby group Μanatos and Manatos), το American Hellenic Institute, και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων, και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Ελληνοαμερικανών.

Η Εκκλησία της Αμερικής αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τον Έντι Ζεμενίδη, γιατί δεν μπορεί να την ελέγξει, ειδικά με τον Ελπιδοφόρο που φημίζεται για την "ξεροκεφαλιά" του!

Το δικό του σχέδιο είναι να καταστήσει τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, και τον προωθεί συστηματικά, ενώ τροφοδοτεί, όπως λέγεται, και το σχέδιο της αυτοκεφαλίας. Μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αμερικής θα είναι μικρότερη και ελέγξιμη- ο δε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν θα ήταν αυτός πλέον που θα έμπαινε επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ελληνοαμερικανών στον Λευκό Οίκο: Θα ήταν ο ίδιος.

Ο ΕΖ διαχειρίστηκε έξυπνα την σχέση που είχε δημιουργήσει μέσω άλλων με τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσων, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ- σχέση που τον ανέβασε πολύ στην ελληνική πολιτεία.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Με φήμη ως ικανή (και το απέδειξε), αλλά εξαιρετικά συγκρουσιακή από χαρακτήρα, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι ένα άλλο κομμάτι του Ελληνοαμερικανικού τοπίου. Φτάνει στην Ουάσιγκτον, έχοντας χάσει, όπως λένε οι εχθροί της, τη μάχη στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.Στην Ουάσιγκτον Δημιουργεί σχέση με τον Έντι Ζεμενίδη και τον Άλεξ Καρλούτσο. Ο πρώτος έχει τη σχέση με τον Μενέντεζ και ο Καρλούτσος με τον Μπάιντεν. Κυρίως ο Μενέντεζ και κάπως ο Καρλούτσος επιτυγχάνουν να μιλήσει ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, γεγονός που η Αθήνα το πίστωσε στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Το βαρύ κατηγορητήριο για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο Μενέντεζ σημαίνει και το τέλος της καριέρας του, και τώρα όλοι αναρωτιούνται αν αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην καριέρα του Έντι Ζεμενίδη!. Στην Ουάσιγκτον κάποια από τα παραπάνω διακινούσαν πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν φιλότουρκος και υπονομευτής του Κυπριακού. Όταν έγινε φανερό πως η σχέση του Αρχιεπιοσκόπου Αμερικής με τους Κύπριους ήταν εξαιρετική, και όταν άλλαξε το κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι χαρακτηρισμοί δεν στέκονταν και άρχισε να διαρρέεται ότι ο Ελπιδοφόρος είναι μη συνεργάσιμος.

Ο τωρινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν θυμίζει τον αδύναμο προκάτοχό του.

Αποκατέστησε το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των ιερέων που πήγαινε για χρεοκοπία. Ολοκλήρωσε τον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero, βρίσκοντας τα χρήματα που χρειάζονταν (αφού τα προηγούμενα χρήματα των δωρητών είχαν “φαγωθεί). Και κατάφερε να αποκαταστήσει το κολλέγιο Hellenic College / Holy Cross της εκκλησίας, το οποίο θα έχανε την πιστοποίησή του, παίρνοντας μάλιστα και χρηματοδότηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο, η οποία εν συνεχεία διακόπηκε με τις κακές γλώσσες να αποδίδουν τη διακοπή σε παρέμβαση κύκλων της ομογένειας στο Μαξίμου.

Οι επιτυχίες αυτές του Αρχιεπισκόπου τον έχουν ενδυναμώσει στην Αμερική, και στο Φανάρι, ωστόσο η μάχη συνεχίζεται. Μάχη που έχει να κάνει και με τη διαδοχή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν έρθει η ώρα!

ΥΓ: Τα "Παιχνίδια Εξουσίας" είναι ανοιχτά σε διόρθωση αν κάπου έχουν λάθος ή και αντίλογο, καθώς στόχο έχουν να σταματήσει ο εμφύλιος στην ομογένεια. Αναμένουμε!

Πηγή: dnews.gr / Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News