Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα: Τρία χρόνια από το πρώτο lockdown


Ο κορωνοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας στις αρχές του 2020. Η Ιταλία χτυπήθηκε πρώτη στην Ευρώπη έχοντας από την αρχή θύματα. Στις 26 Φεβρουαρίου μια γυναίκα που ταξίδεψε εκεί, έγινε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι περιορισμοί θα ήταν θέμα χρόνου.

Μετά την απαγόρευση εκδηλώσεων, αποφασίστηκε εντός του Μαρτίου, το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και σταδιακά των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων. Στις 16 Μαρτίου έγινε η πρώτη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει ανελλιπώς εδώ και δυο χρόνια.

Στις 22 Μαρτίου, ήρθε και το διάγγελμά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, με περιορισμούς σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν από τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Πλέον, οι πολίτες μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο προς την εργασία τους. Για προμήθειες τροφής ή φαρμάκων, σε κάποιο άτομο που χρειάζεται φροντίδα, για έξοδο με το κατοικίδιο ή για ατομική άθληση.

.  

Το πρόστιμο για τους παραβάτες έφτανε τα 150 ευρώ, ενώ όλοι θα έπρεπε να έχουν μαζί τους έγγραφο μετακίνησης ή βεβαίωση εργοδότη και ταυτότητα ή διαβατήριο. Το πρώτο lockdown ήταν γεγονός. Στις 4 Απριλίου, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων, με το ίδιο να συμβαίνει και στις 23 του ίδιου μήνα. Το πρώτο lockdown, το «ορθόδοξο» όπως το αποκαλούν πλέον πολλοί χρήστες των social media, έληξε στις 4 Μαΐου, κρατώντας 6 περίπου εβδομάδες.

Αργότερα επιβλήθηκαν και ακόμα ένα lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου του 2020. Ακόμα και μετά το πέρας και μέχρι και σήμερα, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για την πανδημία, η οποία συνεχίζει και μας ταλαιπωρεί για περισσότερα από τρία χρόνια.

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News