Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Δ. Σταμενίτης: «Λύνεται το ζήτημα των εκχερσωμένων εκτάσεων»


Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, δίνεται λύση στο πρόβλημα της αγροτικής χρήσης των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.

Ειδικότερα πρόκειται για τις περιπτώσεις δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και στην πλειοψηφία τους καλλιεργούνται από αγρότες. Με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες, χωρίς να αποκτούν την κυριότητα, να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, για όσο χρόνο οι εκτάσεις αυτές τελούν υπό το καθεστώς ενωσιακών ενισχύσεων. Εξασφαλίζεται έτσι και ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων αλλά και παράλληλα δεν θίγονται τα συμφέροντα των παραγωγών, οι οποίοι κινδύνευαν με απώλεια των ενωσιακών επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έδωσαν λύση στο ζήτημα των δασωθέντων αγρών, για το οποίο ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος είναι και εισηγητής του σχεδίου νόμου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Με τη διάταξη που επιλύει το πρόβλημα των εκχερσωμένων εκτάσεων κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες που είχαν αφήσει οι λανθασμένες νομοθετικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των δασικών χαρτών συνολικά. Είναι ρυθμίσεις με πολύ μεγάλη σημασία για τον αγροτικό κόσμο συνολικά αλλά και ιδιαίτερα για την περιοχή του Νομού Πέλλας, όπου εντοπίζονται πλήθος αντίστοιχων περιπτώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News