Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate: Πώς κατέληξε στη σύλληψη η Εύα Καϊλή - Αυτές είναι οι φυλακές που κρατείται (ΦΩΤΟ)


Πολιτικό σεισμό προκαλεί το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού στην καρδιά των Βρυξελλών στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και διαφθορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L'Echo» και «Soir».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ μετρητά σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τα τρία παρακάτω αδικήματα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας της Εύας Καϊλή

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα, περιμένουμε κι εμείς ενημέρωση από τις βελγικές Αρχές. Περιμένουμε τον πατέρα της να γυρίσει στην Ελλάδα. Αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας όταν έγινε γνωστό. Την υπόθεση χειρίζεται δικηγόρος», δήλωσε συγγενικό πρόσωπο της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ευρωβουλευτού από την Παρασκευή.

Στις φυλακές η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή προσήχθη την Παρασκευή και χθες τελικά συνελήφθη. Θα προφυλακιστεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, και ακολούθως δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη ή θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη. Η τωρινή προσωρινή της κράτηση, μέχρι να ληφθεί εκ νέου απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως 5 ημέρες.

Τα κριτήρια για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη είναι τρία. Εάν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, εάν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο.

Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα (σσ. χθες) οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε. Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερα (σσ χθες). Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν» εξήγησε.

Όσο για την ποινή της, τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ίδιο δικηγόρο, επιφέρουν ποινές έως 5 έτη.

Οι φυλακές στις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή: 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News