Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η αναδιάρθρωση είναι δικαίωμα όλων των αγροτών - Προτάσεις του Δ. Τζαμτζή προς τον Υπ.Α.Α.Τ.


Από φέτος θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και ασφαλώς θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους.

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι στην Πέλλα οι αγρότες δεν εντάσσονται σε συνεταιρισμούς, έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, όταν μεγάλοι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν, υπό το βάρος σκανδάλων, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία, περιόδου 2019 – 2020, σύμφωνα με τα οποία η Πέλλα, παράγει το 52% του συμπύρηνου ροδάκινου, το 37% των βερίκοκων και το 67% των κερασιών, πανελλαδικά.

Φέτος όμως τα συμπύρηνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς υπήρξε μεγάλη προσφορά προϊόντος, βοηθούντος του καιρού, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικών χεριών μείωσε την δυνατότητα απορρόφησης και αξιοποίησης της παραγωγής, από τα εργοστάσια. Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος όσων συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όταν όσοι ξερίζωναν συμπύρηνα, ξαναφύτευαν συμπύρηνα.

Προτείνει, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να συνδυασθεί με αγρανάπαυση. Για 5 – 7 χρόνια, όση είναι η περίοδος της ΚΑΠ, να συνδυασθεί το ξερίζωμα με μονοετείς καλλιέργειες, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλίανθος που θα συμβάλουν, επιπλέον, στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της ακρίβειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News