Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Σε 48 ώρες η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ζελένσκι


Για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού Newsweek.

Το Newsweek, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ως πηγή του αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει λάβει την προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει πιθανότατα μια εισβολή μέσα σε 48 ώρες, βάσει αμερικανικών πληροφοριών», είπε στο Newsweek Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση του ζητήματος.

«Επιπρόσθετα», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «υπάρχουν αναφορές για ρωσικές παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου σήμερα». Πηγή από το περιβάλλον της κυβέρνησης Ζελένσκι επιβεβαίωσε στο Newsweek ότι πράγματι έχει ληφθεί μια τέτοια προειδοποίηση.

Σε θέση μάχης οι ρωσικές δυνάμεις

Παράλληλα, το ρεπορτάζ του CNN μεταδίδει πως περίπου το 80% των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι σε θέση μάχης. Η πληροφορία αυτή δόθηκε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο από υψηλόβαθμο αξιωματούχο Άμυνας. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για μια εισβολή», αναφέρει ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται «πολύ κοντά» στα ουκρανικά σύνορα, ακόμα και σε «πέντε χιλιόμετρα».

Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε «πολεμικό προϋπολογισμό»

Η ουκρανική Βουλή επίσης, ενέκρινε το απόγευμα της Τετάρτης έκτακτο «πολεμικό προϋπολογισμό» και επιπλέον κονδύλια για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ρωσικής παρέμβασης εντός των συνόρων της. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η χώρα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Reuters: Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ οδόν προς το Ντονέτσκ

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος, του οποίου τη μαρτυρία επικαλείται το ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων.

Ακόμα, νέες εικόνες από δορυφόρους της Maxar Technologies δείχνουν επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό και δυνάμεις να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, δυτικά της πόλης Μπελγκορόντ. Οι πληροφορίες που μεταδίδει σχετικά το CNN κάνουν λόγο για ρωσικά στρατιωτικά τραυματιοφόρα και μεταφορικά οχήματα κοντά στα ο υκρανι κά σύνορα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης συγκέντρωση δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την Ουκρανία από αύριο, 24 Φεβρουαρίου, για 30 ημέρες.

Την πρόταση για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε άμεσες εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση και τη Μόσχα.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για Ουκρανία: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας»

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως και εκπρόσωποι ουκρανικών κομμάτων της Κεντροδεξιάς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της οποίας έχει παραβιαστεί.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ακόμη ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη να μην είναι η Ευρώπη εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Υιοθετήθηκαν επίσημα οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News