Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Το τείχος ανοσίας εξασθενεί - Πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας


Ανήσυχος εμφανίζεται ο διευθυντής Β ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την πολυπόθητη ανοσία. Ο ίδιος σημείωσε πως το τείχος ανοσίας εξασθενεί εξαιτίας των ανεμβολίαστων.

Ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε πως: «Είμαστε ανήσυχοι αν το τέταρτο κύμα του κορονοϊού κυρίως από τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο ελεγχθεί απόλυτα έτσι ώστε να μην αφήσει μία εκατόμβη νεκρών. Αυτή είναι η ανησυχία αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας παρά την κινητικότητα. Το ρήγμα στην ανοσία είναι πολύ μεγάλο εξαιτίας των ανεμβολίαστων, Και όπως ένα ρήγμα σε ένα πλοίο ανησυχεί και επηρεάζει όλο το πλήρωμα το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνία».

Μίλησε και για τον γιατρό που, ενώ είναι διπλά εμβολιασμένος, βρίσκεται στην εντατική με κορονοϊό: «Είναι μια περίπτωση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν δεν είχαμε τους εμβολιασμούς θα μιλάγαμε για εκατόμβη νεκρών. Είναι αυτό το τείχος που μας προστατεύει. Και ποτέ η επιστήμη δεν είπε ότι το εμβόλιο προστατεύει 100%. Δίνει ισχυρότατη προστασία στο 90% και το 95%. Είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Στο τρίτο κύμα δεν φιλοξενήσαμε ούτε έναν εμβολιασμένο».

Σημείωσε, δε, πως με το εμβόλιο έχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας: «Αυτό που πρέπει είναι να κλείσουμε αυτό το ρήγμα για να ελέγξουμε το 4 κύμα. Δεν αξίζει να φτάσουμε στην πόρτα της εντατικής για να καταλάβουμε την αξία του εμβολιασμού. Έχουμε συναδέλφους και συμπολίτες μας από το δεύτερο και τρίτο κύμα που ακόμη δεν έχουν συνέλθει. Ούτε θα ξεχωρίσουμε τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους στο νοσοκομείο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέους lockdown σημείωσε πως αν γεμίσουν τα νοσοκομεία καμία κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια: «Θα πάρουμε και οριζόντια μέτρα για να αποφύγουμε το κλείσιμο των σχολείων».

Βατόπουλος: Τέλος στην πανδημία το καλοκαίρι του 2022

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στον ΣΚΑΙ για το τέλος της πανδημίας και ανέφερε πως το σενάριο η πανδημία να μας εγκαταλείψει το επόμενο καλοκαίρι είναι πιθανό: «Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».

Τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη στην Αφρική

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης δόσης τον χειμώνα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή η πρώτη δόση στην Αφρική.

2 σχόλια:

  1. Πουλήστε τώρα εσείς τα φάρμακα και βλέπουμε πότε θα τελειώσει ο ιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμεις που εχουμε εμβολιαστει γιατι δεν αντιδρουμε οπως αυτα τα ουφο τους ψεκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News