Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Τα λαχανικά που κρατούν μακριά έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο


Νέα έρευνα δείχνει ότι δύο από τα λιγότερο δημοφιλή λαχανικά θα μπορούσαν να είναι τα πιο επωφελή όσον αφορά στην πρόληψη προχωρημένων καρδιαγγειακών παθήσεων – Ποια είναι;

Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζεται με λιγότερο εκτεταμένη αγγειακή νόσο στις γηραιότερες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Nutrition.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια ομάδα 684 ηλικιωμένων γυναικών από τη Δυτική Αυστραλία, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Edith Cowan και Δυτικής Αυστραλίας βρήκαν ότι όσες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης συγκέντρωσης ασβεστίου στην αορτή τους, στοιχείο-κλειδί για την αγγειακή νόσο.

Η αγγειακή νόσος είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στη εναπόθεση ασβεστίου στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αορτή. Η συγκέντρωση αυτή είναι η κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η βιταμίνη Κ στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών «Σε προηγούμενες μελέτες μας εντοπίσαμε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κλινικού συμβάντος καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν γνωρίζαμε το γιατί. Τα ευρήματά μας από αυτή τη νέα μελέτη παρέχουν πληροφορίες για τους μηχανισμούς που πιθανώς εμπλέκονται», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Lauren Blekkenhorst και συμπληρώνει:

«Βρήκαμε, λοιπόν, ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών έχουν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης ασβεστοποίησης στην αορτή τους. Ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα σταυρανθή λαχανικά είναι η βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία».

Όπως αναδείχθηκε από τα στοιχεία, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γρ. σταυρανθών λαχανικών καθημερινά είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη συγκέντρωση ασβεστίου στην αορτή τους, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μικρή ή καθόλου ποσότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News