Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ποια είναι τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών

Υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις διατροφικές διαταραχές, επειδή τα άτομα που τις έχουν συχνά είναι πολύ μυστικοπαθή και προσπαθούν να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους από το περιβάλλον τους.

Υπάρχουν, όμως, μερικά προειδοποιητικά σημάδια, που θα μπορούσαν να δείξουν ότι κάποιος πάσχει από διατροφική διαταραχή και αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα σε κάποιον φίλο σας ή σε μέλος της οικογένειάς σας, καλό θα είναι να μιλήσετε μαζί του.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ περίπλοκα συναισθηματικά θέματα και ακόμα κι αν εσείς έχετε καλές προθέσεις μπορεί να συναντήσετε κάποια αντίσταση όταν προσπαθήσετε να βοηθήσετε.


Οπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλά σημάδια διατροφικών διαταραχών σχετίζονται με το βάρος και τα τρόφιμα. Αν κάποιος χάσει το βάρος γρήγορα, χωρίς ιατρική βοήθεια, αυτό μπορεί να είναι κακό σημάδι. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποιον που περιορίζει δραματικά την θερμιδική του πρόσληψη και τρώει μόνο «ασφαλή» τρόφιμα, ή επιδίδεται σε «τελετουργίες» τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές επίσης προσπαθούν να αποφύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό και μπορεί να ακούσετε να λένε «έχω ήδη φάει» ή «θα φάω αργότερα». Στην περίπτωση που περιστασιακά κάποιος τρώει πολύ, τα σημάδια περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων ταυτόχρονα και προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος.

Σημάδια διατροφικών διαταραχών μπορούν επίσης να βρεθούν στη διάθεση κάποιου. Ενώ δηλαδή πολλοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκουν ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης την δίαιτα και την άσκηση, για το άτομο με διατροφικές διαταραχές, τα θέματα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματική εμμονή, να μιλά συνεχώς γι’ αυτά, να επαίρεται ότι ακολουθεί «υγιεινή διατροφή». Είναι επίσης συνηθισμένο να ακούσετε αυτοκαταστροφικές δηλώσεις από τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων σχολίων δυσαρέσκειας για το σώμα ή τις διατροφικές συνήθειες κάποιου τρίτου.

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα φυσικά σημάδια διατροφικών διαταραχών. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι προειδοποιήσεις πως κάποιος είναι σε κίνδυνο και χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Προβλήματα δέρματος και μαλλιών είναι συνηθισμένα σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, δεδομένου ότι δεν παίρνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το δέρμα του ατόμου με τις διατροφικές διαταραχές έχει γίνει σταχτί, ή ότι τα μαλλιά του είναι λεπτά και εύθραυστα. Οι μελανιασμένες αρθρώσεις είναι επίσης ένα σημάδι και πολλοί άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενέργειας και μια εικόνα γενικότερης κακουχίας.

Κάποιος με διατροφική διαταραχή μπορεί να φοράει πολύ φαρδιά ρούχα για να καλύψει την απώλεια βάρους. Οι συχνές επισκέψεις στο λουτρό είναι επίσης ένα σημάδι, όπως και οι συμπεριφορές που δείχνουν εμμονή. Ενώ ακόμα και ένα μεμονωμένο σύμπτωμα από την παραπάνω λίστα μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας, είναι ακόμα πιο ανησυχητικό αν υπάρχουν περισσότερα από ένα σημάδια διατροφικών διαταραχών. Εκτός του ότι είναι δυνητικά θανατηφόρες, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλέσουν μακροχρόνιες σωματικές βλάβες.

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα διατροφικών διαταραχών σε κάποιον που είναι στο κοντινό σας περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε μαζί του. Η προσέγγιση με μη επικριτικό τρόπο και η προσπάθεια να παραμείνετε φιλικοί και χαλαροί εκφράζοντας τις ανησυχίες σας είναι η σωστή αντιμετώπιση.

Εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε βοήθεια από συναδέλφους, συμμαθητές, σχολείο και όποιον άνθρωπο θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια. Προσπαθήστε να μην «στριμώξετε» κάποιον στη γωνία, όταν συζητάτε μια πιθανή διατροφική διαταραχή, αλλά να είστε επίμενοι αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

---
Πηγή: medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News