Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η κρυφή βίλα 100εκατ. δρχ του Παπαδόπουλου

Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα

Μπορεί ο Γεώργιος Παπαδόπουλος να μιλούσε για "λιτό βίο" όμως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του αποδείχτηκε ότι είχε στην κατοχή του τρεις κατοικίες. Τη μονοκατοικία της οδού Αδριανού στο Ψυχικό, τη παραθαλάσσια έπαυλη στο Λαγονήσι και το χειμερινό καταφύγιο σε μια δύσβατη και για πολλά χρόνια, άγνωστη τοποθεσία στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Βραδυνής», που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκέμβρη 1973, το ορεινό καταφύγιο είχε δύο ορόφους, έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και ξοδεύτηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές για την ανοικοδόμησή του, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.
Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Ο δικτάτορας που ανέτρεψε τη δημοκρατία για να επαναφέρει τη χώρα στο σωστό δρόμο, φρόντισε να δώσει πρόσβαση στις μπουλντόζες και να πέσουν τα μπετά στην «αετοφωλιά» του. Μάλιστα το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι η βίλα εξοπλίστηκε με έπιπλα γνωστού οίκου.

Τα χρόνια της παντοδυναμίας του δικτάτορα, η τοποθεσία του εξοχικού στο βουνό παρέμεινε κρυφή και προστατευόταν από στρατιωτική φρουρά που κατοικούσε σε ξεχωριστό χώρο και διπλή περίφραξη. Η βίλα διέθετε ελικοδρόμιο για την ταχύτερη πρόσβαση του πραξικοπηματία σε αυτό. Για λόγους ασφαλείας υπήρχαν υπόγειες σήραγγες και σύστημα ραντάρ που μπορούσε να καταγράφει τα πάντα με εμβέλεια μέχρι και 300 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση από την «αετοφωλιά» υπήρχε ελικοδρόμιο που δεν ήταν ορατό, ενώ η βίλα είχε υπόγειες σήραγγες και σύστημα ραντάΡ.

Λίγο μετά την πτώση της Χούντας ο Βασίλης Καββαθάς, δημοσιογράφος του περιοδικού «Ταχυδρόμος», εντόπισε το απόρθητο φρούριο, στο οποίο ακόμη βρίσκονταν στρατιώτες. Έπιασε στον ύπνο έναν από αυτούς, που πετάχτηκε έξω με ένα όπλο στο χέρι. Τα άγρια σκυλιά ήταν αυτά που σήμαναν συναγερμό. Ευτυχώς ήταν δεμένα. Τις επόμενες δεκαετίες, το κάποτε πολυτελές κτίριο λεηλατήθηκε και ήρθε αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου.

Η παρατημένη «αετοφωλιά», ο στρατώνας και το ελικοδρόμιο στέκουν ανάμεσα στα υπολείμματα βλάστησης που άφησε η καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Το σημείο είναι προσβάσιμο σε πεζοπόρους, ποδηλάτες.

5 σχόλια:

  1. γιατί μας το χαλάτε τώρα? εμείς πιστεύαμε ότι ήταν άγιος άνθρωπος .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγιος ηταν μονο ο ΧΡΙΣΤΟΣ, κανενας άλλος. δες στο ΝΕΜΕΣΙΣ στις 1/5/2011 πόσα και τι πλούτη είχε ο αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος κ θα σου πεσουν τα μαλιά. Οι περι αυτόν βεβαια λενε οτι ηταν δωρα που του κανανε. το ερωτημα ειναι γιατί δεν τα δωρισε και αυτός για να ειναι πιό κοντά στην φιλοσοφία του Χριστού μας.

      Διαγραφή
  2. ειδαμε και τη γενια του πολυτεχνειου, τα μεγαλυτερα λαμογια που κατεστρεψαν τη χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. BGALE THN BILA THS LIANHS PAPANDREOY STHN EKALH .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με τα προσοντα της την απεκτησε. δεν εχεις ακουσει το ανεκδοτο πουλεει αν δεις καραβι στο βουνο, νουνι το εχει παει

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News