Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γεύτηκαν την αυθεντική μακεδονίτικη φιλοξενία όσοι βρέθηκαν στην Γιορτή Καρατζοβίτικης Πιπεριάς στο Γαρέφι

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Μορφωτικό Σύλλογο «Κώστας Γαρέφης» και στους πιπεροπαραγωγούς για την άψογη διοργάνωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η Γιορτή Καρατζοβίτικης Πιπεριάς στο Γαρέφι.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και απόλαυσε τοπικά εδέσματα με βάση το τοπικό πιπέρι, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν τα χορευτικά συγκροτήματα που καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γεωργίου καλωσόρισε όλο τον κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην ανάδειξη της καρατζοβίτικης πιπεριάς, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της εκδήλωσης.
 
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος από την πλευρά του, σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

Όσοι βρεθήκαμε χθες στο Γαρέφι και στη Γιορτή Καρατζοβίτικης Πιπεριάς, νοιώσαμε τι θα πει Μακεδονική φιλοξενία.

Οι μυρωδιές και οι πεντανόστιμες μαγειρικές με βάση την τοπική μας πιπεριά σε συνδυασμό με την παράδοση και τους χορούς, συνέβαλαν στη διοργάνωση μιας υπέροχης εκδήλωσης.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Μορφωτικό Σύλλογο «Κώστας Γαρέφης» και στους πιπεροπαραγωγούς για την άψογη διοργάνωση.

Είμαι πολύ περήφανος ως Δήμαρχος για τη φιλοξενία που επιφυλάξαμε στους επισκέπτες της περιοχής μας.

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορταζ του Aridaia News, ενώ ακολουθεί και ένα σύντομο αφιέρωμα στην καρατζοβίτικη πιπεριά:









































 
Η ιστορία της καρατζοβίτικης πιπεριάς

Εδώ και 100 χρόνια, στο Γαρέφι, στα τέλη του καλοκαιριού, οι πρώτες σπίθες άρχιζαν να λαμπυρίζουν κάτω από τις αυτοσχέδιες συρμάτινες σχάρες.

Η μυρωδιά του κάρβουνου και τα αρώματα της Καρατζοβίτικης πιπεριάς από τη γη της Αριδαίας προσκαλούσαν όσους έμεναν στις γύρω γειτονιές, στο πρώτο μεγάλο κοινωνικό γεγονός της σεζόν, σε μια γιορτή γύρω από την παραδοσιακή καλλιέργεια του τόπου. Η φωτιά από τα ξύλα δεν έπρεπε να είναι σε μικρότερη απόσταση του ενάμισι μέτρου από τη σχάρα και οι γλυκιές πιπεριές τοποθετούνταν με προσοχή μακριά από τις καυτερές, μέσα στον πιπερώνα ή τον "όνταρ", όπως λέγεται στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ο χώρος όπου γίνεται η ξήρανση της πιπεριάς. Όσοι αναλάμβαναν το κάπνισμα φρόντιζαν να μην σβήσει η φωτιά για το χρονικό διάστημα των 10 - 15 ημερών που απαιτούνταν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακολουθούσε το άλεσμα σε μύλο και τα προϊόντα ήταν πολλά: παραδοσιακό μπούκοβο, κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό, πάπρικα, πάστα, αλοιφή.

Αργότερα, η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε και μετά από αρκετά χρόνια αναγεννήθηκε από τις στάχτες της ενώ σήμερα, με αφορμή το ενδιαφέρον της αγροτικής τοπικής οικονομίας για το προϊόν, η Καρατζοβίτικη πιπεριά βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ΕΚΕΤΑ. "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες DNA, να πιστοποιήσουμε την ποικιλία της Καρατζοβίτικης πιπεριάς, ώστε να δώσουμε στον παραγωγό ένα πιστοποιημένο γενετικό υλικό που διαθέτει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νόστιμη γεύση και η υψηλή παραγωγικότητα" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναγνώστης Αργυρίου, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, την παραλληλίζει με εκείνη που λαμβάνει χώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, όπου οι ερευνητές εντοπίζουν το δακτυλικό αποτύπωμα και οδηγούνται στον δολοφόνο. "Μπορούμε, αναλύοντας τον σπόρο της πιπεριάς και το DNA του, να καταλάβουμε ποιοι σπόροι ανήκουν στην τοπική ποικιλία ή όχι. Έτσι μπορούμε να οδηγήσουμε τους παραγωγούς σε μια πολύ γρήγορη γενετική βελτίωση της καλλιέργειάς τους και με τον όρο γενετική βελτίωση δεν εννοούμε μετάλλαξη αλλά διασφάλιση του ότι καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία" προσθέτει ο κ. Αργυρίου. Με τον ίδιο τρόπο, όπως λέει, "έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε, για τυχόν κρούσματα νοθείας, δείγματα από προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο και να διαπιστώσουμε, για παράδειγμα, αν αυτό που βρίσκεται στο σακουλάκι είναι φάβα Σαντορίνης ή φασόλια Πρεσπών".

(Από δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News