Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Αυξημένα κρούσματα ιλαράς και θάνατοι παιδιών στην Ευρώπη

Η άρνηση εμβολιασμού ένας από τους βασικούς λόγους

Έξαρση της ασθένειας της ιλαράς καθώς και δεκάδες θάνατοι εξαιτίας της έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, ένα γεγονός που συνδέεται έντονα με την άρνηση πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την ασθένεια που προλαμβάνεται με τα εμβόλια αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία», δήλωσε η δρ Σουζάνα Τζακάμπ, διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά στην Ευρώπη πέθαναν μετά την εκδήλωση ιλαράς είτε εξαιτίας της απροθυμίας γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είτε επειδή κάποιες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους. Το τελευταίο θύμα της ιλαράς ήταν ένα εξάχρονο αγόρι στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.300 περιστατικά της λοιμώδους νόσου.

«Παρόλο που υπάρχει διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει βασική αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο, και δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Σ. Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά- συνολικά 31- καταγράφηκαν στη Ρουμανία, ενώ θάνατοι έχουν καταγραφεί επίσης σε Γερμανία και Πορτογαλία από τον Ιούνιο του 2016.

Η Τζακάμπ, ενθαρρύνει όλες τις χώρες στις οποίες ενδημεί η ιλαρά να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου εντός των συνόρων τους, ενώ συνιστά σε όσες χώρες έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο να μην επαναπαυθούν και να διατηρήσουν εμβολιαστική τους κάλυψη.

Σημειώνεται πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τους νόμους της σχετικά με τον εμβολιασμό ενώ η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά για 12 κοινές ασθένειες πριν εγγραφούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, απέδωσε εν μέρει τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στη «διάδοση αντι-επιστημονικών θεωριών» –όπως αυτές που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό ή άλλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News