Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος στις αγορές

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά

Υπό το πρίσμα του νέου αδιεξόδου που ορθώνεται για το χρέος αλλά και τον «πάγο» που έβαλαν οι Ευρωπαίοι στο QE, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να αλλάξει αφήγημα.

Η στρατηγική καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει βαρύνει τα δεδομένα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία υποχρεώθηκε να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που αξίωναν οι δανειστές. Ωστόσο δεν πήρε τα μέτρα για το χρέος: Μεσολάβησαν άκαρπες διαβουλεύσεις σε απανωτά Eurogroup για το ζήτημα μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θέμα το οποίο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε κάνει «σημαία». Η δήλωση Λαγκάρντ ότι μπορεί να μετατεθεί η συζήτηση για το θέμα σε ευθετότερο χρόνο (προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως εξαρχής είχε διαμηνύσει ο Σόιμπλε) περιέπλεξε έτι περαιτέρω την υπόθεση και «ψαλίδισε» τις ελπίδες της Αθήνας.

Επόμενο «αφήγημα» ήταν το QE, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ωστόσο η ΕΚΤ ξεκαθάρισε μετά το ναυάγιο στο τελευταίο Eurogroup ότι απαιτείται σαφής έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Η αντιπαράθεση Σόιμπλε-ΔΝΤ καλά κρατεί και στην ελληνική κυβέρνηση επικράτησε για μια ακόμη φορά η «γραμμή» της περίφημης «πολιτικής διαπραγμάτευσης». Πλην όμως η συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup της 15ης Ιονίου πλησιάζει απειλητικά. Μπροστά στο ενδεχόμενο να προσκρούσει σε νέο τοίχο, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει αφήγημα, στρεφόμενος στην ελπίδα εξόδου από τις αγορές.

Την σχετική «γραμμή» αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που συνήλθε υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της ΠΓ υπογραμμίζεται ότι «αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση» των εταίρων να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που «θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμους όρους για τη χώρα μας».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων» καλώντας τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται να τονίσει ότι «δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης». Ενώ σημειώνει αν διατηρήσει τη θέση αυτή θα υποστεί «άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του».

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Ευρωπαίους και δη την Γερμανία - ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ – να πάρουν αποφάσεις: «Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή» σημειώνεται.

Τέλος το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι αν το ΔΝΤ «αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά:

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η ΠΓ κατέληξε στα εξής:

1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.

3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.

Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.

5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.

Ολοι «μουγγοί» μπροστά στον Τσίπρα

Το κλίμα αμηχανίας που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον «πάγο» των Ευρωπαίων για χρέος και QE ήταν εμφανέστατο στη συνεδρίαση της ΠΓ υπό τον πρωθυπουργό.

Κοινός τόπος στη συνεδρίαση ήταν ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου προκειμένου να πάρει μία συμβιβαστική λύση -ενδεχομένως και χωρίς την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου, παρά μόνο όταν υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο- όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις μελών που μετέχουν στο όργανο.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι μέχρι το Eurogroup όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Τσακαλώτος: Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και απάντησε εμφατικά: «Πάντα υπάρχουν!».

Χωρίς κοινή γραμμή οι «53»

Ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση των «53», που η γραμμή τους δεν είναι πια ενιαία.

«Να πάρουμε όποια λύση μας προταθεί» ήταν η αποστροφή μέλους που μετείχε στη συνεδρίαση από τους «53», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει αναφορά στο QΕ.

«Να μην υποκύψουμε σε νέες απαιτήσεις» ήταν η θέση άλλου στελέχους, σε πιο σκληρή γραμμή. Με μόνο σίγουρο ότι κανείς τους δεν ζητά εκλογές -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- παρά μόνο να βελτιωθεί ο τρόπος κυβερνησιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News