Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πέλλα: Ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί ούτε οι αποζημειώσεις του 2016 - Σε απόγνωση οι αγρότες

Ανακοίνωση

Σύσκεψη παρουσία όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών Πέλλας (Σ.Ε.Α.Σ.) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας υπό τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, με την παρουσία της Διευθύντριας του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κας Μαρίας Παππά και της κας Σουλίου από τα Κεντρικά. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Πέλλας και σε αυτή παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πέλλας κος Ιωάννης Σηφάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΣΕΑΣ και του κ. Νικόλαου Μηνά πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο Νομό με τα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για τις «βιβλικές καταστροφές» από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε το Νομό μας αλλά και να ενημερώσει για τα πορίσματα των ζημιών του 2016 καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας , διοίκησης και τον «χαρακτήρα» του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Παρουσία όλων των Προέδρων και Διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων διεξήχθη στα πλαίσια του διαλόγου μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις τόσο από την πλευρά των Αγροτών και ενημέρωσης και επίλυσης απορροιών από την πλευρά του Προέδρου, της κας Παππά και της κας Σουλίου ως καθ ύλην αρμόδιων για τα ασφαλιστικά Θέματα.

Μετά από τον χαιρετισμό-καλωσόρισμα του τεχνικού συμβούλου του ΣΕΑΣ κ Γιάννη Στογιαννίδη που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών της Πέλλας τα οποία είναι αυτά των δυναμικών καλλιεργειών και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην Οικονομία της χώρας, χαιρετισμό και τοποθετήσεις σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα κατέθεσαν οι: Νικόλαος Μηνάς με την ιδιότητα του Προέδρου Σ.Ε.Α.Σ., Μανώλης Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Οργάνωσης Παραγωγών Α.Σ. Πέλλας, Λυσίτσας Ιωάννης με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου, Νικόλαος Δημητριάδης με την ιδιότητα του Πρόεδρου Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο Τσόλκας Γεώργιος με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Α.Σ. Γαλατάδων, ο Τάσος Κυραλίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου από τη Νάουσα, κ.α.

Υπόμνημα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Τοπική Κοινότητας Δάφνης, μιας περιοχής που πλήγηκε με απίστευτη σφοδρότητα από την περυσινή χαλαζόπτωση και ακόμα δεν αποζημιώθηκαν οι αγρότες.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις – ερωτήσεις που διατυπώθηκαν το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Φάνης Κουρεμπές όπου ενημέρωσε για τα ζητήματα αρμοδιότητας του οργανισμού, απάντησε σε θέματα αποζημιώσεων, πορισμάτων, εκτιμητικής διαδικασίας, αντιχαλαζικής Προστασίας, Εναέριας αντιχαλαζικής Προστασίας, ασφαλιστικών καλύψεων και ασφαλιστικών κινδύνων, αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, θέματα λειτουργιάς του Οργανισμού όπως αυτό των οδοιπορικών των εκτιμητών που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τον οργανισμό, ενημέρωσε για τα οικονομικά του Οργανισμού. Τοποθετήσεις και ενημερώσεις έκανε και η κα Παππά για το Υποκατάστημα Βέροιας καθώς και η κας Σουλίου για γενικότερα θέματα ασφάλισης τρόπου υπολογισμού εισφορών, εκτιμήσεων- αποζημιώσεων.

Τέλος κατατέθηκε υπόμνημα από τον ΣΕΑΣ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου ως Πολιτικό Προϊστάμενο και Υπουργείο που εποπτεύει τον ΕΛΓΑ με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ: «ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2017»

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε

1) Αποζημίωση σε οποιοδήποτε στάδιο της ανθοφορίας και καρπιδίου προέρχεται ζημία από κάθε αίτιο (χαλάζι, Παγετός, Έντονες βροχοπτώσεις, Μεγάλες Θερμοκρασίες για την εποχή, Καύσωνας κλπ.)

2) Όταν πρόκειται για αποδεδειγμένα εκτεταμένες και καθολικές ζημίες για κάποιο τοπικό διαμέρισμα π.χ. ποσοστά ζημίας άνω του 65% να γίνεται συμψηφισμός μεταξύ εισφορών και ποσού αποζημίωσης, να δίνεται μια προκαταβολή αρχικά και μετά το πόρισμα να καταβάλλεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης.

3) Μετά την πρόσφατη εμπειρία από την αποχή των εκτιμητών και τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, να βρεθεί τρόπος μείωσης της γραφειοκρατίας έτσι ώστε τα πορίσματα ζημιών να είναι έτοιμα εντός του κάθε ημερολογιακού έτους που συμβαίνει η ζημιά με σκοπό όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι να λαμβάνουν αποζημίωση κατά την πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου.

4) Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του Οργανισμού και των αγροτών να επιτευχθούν αμεσότερες και πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις .

5) Αποζημιώσεις 2016, μεγάλες καθυστερήσεις πότε θα αποπληρωθούν και τι προβλέπεται για τις φετινές καταστροφές διαδικασίες χρονοδιαγράμματα .

Για όλους αυτούς του λογούς παρακαλούμε όπως προσορμιστεί άμεσα μια σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους φορείς - Υπουργείο για συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών.

Για τον ΣΕΑΣ
Γιάννης Στογιαννιδης






6 σχόλια:

  1. ΥΠΟΜΟΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΑΛΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΣ ΘΑ ΕΒΓΑΖΑΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ ρε παιδιά μειώνουν μισθούς και συντάξεις στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ και εσείς θέλετε παλιές αποζημιώσεις για τα διόροφα χωράφια σας.Λαμόγια αγρότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε τραβά πνιξου βρε λαμόγιο που θα μιλήσεις για τον αγρότη
      Απο ποιον ζεις; απο τον αγρότη να τα λες και αυτα...

      Διαγραφή
  4. τετοια γρήγορη ανταπόκριση δεν είχαμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Άσε που οι Νεοδημοκράτες δεν ήξεραν που πέφτει ο Νομός Πέλλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορα αριστερά παιδια...
    Να παίρνουν εφκα και φόρους ξέρουν να δώσουν αυτα που πρεπει να δώσουν δεν τα δίνουν...
    Η χειρότερη κυβέρνηση που εχει περασει ποτε...
    Υπομονή και δύναμη φίλοι αγρότες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News