Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ρέντσι: «Eχασα, παραιτούμαι» - Στο 59% το «όχι», στο 41% το «ναι»

Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι

Υπέστη βαριά ήττα - Πανηγυρισμοί από Μπέπε Γκρίλο - Το «ναι» στήριξαν μόνο οι Ιταλοί του εξωτερικού, οι νέοι γύρισαν την πλάτη στον Ρέντσι - Πώς ψήφισαν ανά περιφέρεια - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,8%. Πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη.

Ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έχασε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα το απόγευμα θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε.

Στο διάγγελμά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της ομιλίας είπε ότι δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών, δήλωσε συγκινημένος και με έναν κόμπο στο λαιμό, περήφανος για τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, παραδεχόμενος ότι η νίκη του «Όχι» ήταν ξεκάθαρη.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρέντσι στους πολιτικούς που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα. Επέμεινε στις απόψεις που έθεσε υπό την κρίση των Ιταλών για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του αποδοκιμάστηκαν από την πλειονότητα των πολιτών.

Ο Ματέο Ρέντσι ξεκαθάρισε δε ότι τώρα πια το στρατόπεδο του «Όχι» αναλαμβάνει την ευθύνη και κάλεσε όσους το στήριξαν να προχωρήσουν σε προτάσεις.

2 σχόλια:

  1. Παραιτήθηκε ο Ρεντσι και θα μπει κάποιος άλλος για να κάνει το όχιναι. Γνωστό τρικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο στους ιταλους!κοιταξτε μην κανενας βλακας σαν το δικο μας το κανει ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News