Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Απλές «καούρες» ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Για το Aridaia News!
Ως γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η είσοδος του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο διαμέσου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η γοπ πιθανόν να αποτελεί «φυσιολογικό φαινόμενο», όπως συμβαίνει μετά τα γεύματα ή να είναι παθολογική ανάλογα με την συχνότητα, την διάρκεια και τον όγκο που παλινδρομεί. Η νόσος της γοπ εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα οπισθοστερνικού καύσου ( καούρες).

Το άτομο που παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα, να μην αδιαφορεί και παραβλέπει τα συμπτώματα γιατί η επιμονή τους μπορεί να οδηγήσει στην οισοφαγίτιδα(φλεγμονή του οισοφαγικού βλενογόνου). Εάν λοιπόν τα συμπτώματα είναι συχνά και επιμένουν επισκεφτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Εάν υποφέρετε από κάψιμο πίσω από το στέρνο δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, μπορεί να πάσχετε από Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο, γνωστή επίσης ως ΓΟΠΝ.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα µας.

4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συµπτώµατα γαστροοισοφαγικής παλινδροµικής νόσου (ΓΟΠΝ). To αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι 3 στα 10 άτοµα.
• Η νόσος εµφανίζεται συχνότερα σε άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας ( >45 ετών), ενώ το φύλο δεν επηρεάζει τη συχνότητα εµφάνισης της νόσου.
• 1 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ΓΟΠΝ δεδοµένου ότι µόνο 5 στους 10 απευθύνονται σε γιατρό για τα συµπτώµατά τους.
• Υψηλή συχνότητα παρατηρείται σε άτοκα µε χρόνιες παθήσεις, σε χρόνιους χρήστες φαρμάκων αλλά και σε χρήστες παυσίπονων και ασπιρίνης.

Πού οφείλονται οι καούρες;

Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης , δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της ‘‘μυϊκής βαλβίδας’’ μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά ‘‘κλείνει’’ μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει ‘‘ανοιχτός’’, τότε το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι και νιώθουμε το γνωστό κάψιμο στον οισοφάγο, επειδή ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο»

Βέβαια, οι καούρες, όπως και τα άλλα πεπτικά προβλήματα (δυσπεψία, τυμπανισμός, φούσκωμα), δεν έρχονται μόνα τους, αλλά συνήθως παρουσιάζονται έπειτα από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα καθώς και όταν ξαπλώνουμε ή καπνίζουμε αμέσως μετά το φαγητό».
Tα λιπαρά φαγητά, όπως τα τηγανητά, οι σάλτσες, τα λιωμένα τυριά, οι σοκολάτες, αλλά και το φύλλο για πίτες, οι όξινοι χυμοί και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς βοηθούν στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Χαλαρωτική επίδραση στο σφιγκτήρα έχει και το κάπνισμα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ΓΟΠΝ είναι :

• υπερβολικό βάρος
• κάπνισμα
• ταχεία λήψη τροφής
• λήψη μεγάλων γευμάτων
• λήψη τροφής αργά το βράδυ
• εγκυμοσύνη
H παχυσαρκία θεωρείται ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανισθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στους παχύσαρκους υπάρχει αυξημένη πίεση στην κοιλιά, πράγμα που βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι τρώνε συνήθως και πολλά λιπαρά. H μεγάλη πίεση στην κοιλιά, σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές, γίνεται αιτία εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tο πρόβλημα βέβαια είναι προσωρινό και παύει να υπάρχει μετά τον τοκετό.

Συστάσεις για την αποφυγή συμπτωμάτων της ΓΟΠ

1. αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και υγρών και η λήψη μικρότερων και συχνότερων γευμάτων.
2. αποφυγή τροφών ή ποτών που ευνοούν την παλινδρόμηση, όπως: λιπαρές ή πικάντικες τροφές, ντομάτα, κρεμμύδια, σκόρδο, δυόσμος, μέντα, σοκολάτα, καφές, ποτά με ανθρακικό, οινοπνευματώδη, ξηροί καρποί.
3. αποφυγή κατάκλισης για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό.
Ανύψωση του πάνω μέρους του κρεβατιού περίπου 20-30 εκατοστά. Η προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών δεν βοηθά.
4. απόλυτη αποφυγή καπνίσματος. Το κάπνισμα συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην εκδήλωση συμπτωμάτων ΓΟΠ και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας.
5. απώλεια βάρους, αν είστε υπέρβαροι.
6. αποφυγή ένδυσης με στενά ρούχα ή σφικτά δεμένες ζώνες, αποφύγετε να σηκώνετε βάρη, ασκήσεις κοιλιακών και το σκύψιμο για να μην πιέζεται το στομάχι σας., .

*Οι παραπάνω συστάσεις εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την αγωγή του θεράποντα ιατρού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News