Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy μπορεί να ευθύνονται για στομαχική παράλυση - Αναφορές ασθενών για αυτοκτονικό ιδεασμό


«Ένοχα» για πολύ σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ενδέχεται να είναι πολύ γνωστά φάρμακα για απώλεια βάρους και για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Πρόκειται για τα φάρμακα Ozempic και Wegovy (χρησιμοποιούνται για το διαβήτη και για απώλεια βάρους), τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, η χρήση των φαρμάκων αυτών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ΗΠΑ. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο που ασθενείς που τα χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα παράλυσης στομάχου, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Κι αυτό γιατί – όπως λέγεται – τα φάρμακα αυτά μειώνουν την όρεξη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εάν οι επιπτώσεις τους είναι πολύ έντονες.

Η στομαχική παράλυση σημαίνει πως σταματά οποιαδήποτε κίνηση του φαγητού στο στομάχι, άρα δεν υπάρχει γίνεται καμία από τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό. Αυτό προκαλεί συνεχόμενους εμετούς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη που περιέχονται στα δύο φάρμακα πιθανότατα είναι η «ένοχες», καθώς άλλα φάρμακα για τις ίδιες θεραπείες που δεν τις έχουν, δεν προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα πρέπει αυτά να αναγράφονται στα φάρμακα ως πιθανές παρενέργειες, ειδικά από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερο κίνδυνο για παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News