Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Ιστορικοί περίπατοι στα Γιαννιτσά - Πρώτoς σταθμός το Μαύρο Άγαλμα


Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και ο Σύλλογος «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV) οργανώνουν μία σειρά ιστορικών περιηγήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2023-2024 στα μνημεία των Γιαννιτσών. Στόχος της δράσης είναι να γνωρίσουμε το παρελθόν όχι από τα εγχειρίδια, αλλά από τη ζωντανή περιδιάβαση του αστικού τοπίου.

Το Μαύρο Άγαλμα, ο Ομαδικός Τάφος, τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και οι μεταβυζαντινοί ναοί είναι αντιπροσωπευτικοί περίπατοι που θα πραγματοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες, δύο φορές τον μήνα κατά βάση για την κάθε θεματική.

Πρώτος σταθμός της αναζήτησης είναι το Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών, γνωστό ως Μαύρο Άγαλμα. Θα αφηγηθούμε την ιστορία του και θα φωτίσουμε τα μυστικά του. Θα αναζητήσουμε τον τρόπο που διαμόρφωσε την τοπική ταυτότητα, αλλά και θα ανακαλέσουμε προσωπικές μνήμες.

- Υπάρχει κρύπτη κάτω από το Μαύρο Άγαλμα;

- Ποια η σχέση του Μαύρου Αγάλματος με τον Σκεπτόμενο του Ωγκύστ Ροντέν και τον Angelus Novus του Πάουλ Κλέε;

- Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα ηρώα του μεσοπολέμου;

- Τελικά ποιο είναι το σωστό: Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών ή Μαύρο Άγαλμα;

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μαύρου Αγάλματος. Θα επαναληφθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Επιστημονική υπεύθυνη της δράσης είναι η Δρ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχαιολόγος.

Τις περιηγήσεις πραγματοποιεί η Ρένα Βαλάση, μουσειολόγος, MA.

Τον συντονισμό έχει η «Εκπαιδευτική Καινοτομία», η οποία θα ανακοινώνει τις προσεχείς ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων στο FB του Συλλόγου: https://www.facebook.com/edvclub

Από το Γραφείο Τύπου της ΔΗΚΕΠΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News