Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Νέα απάτη στο Facebook που μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά - Τι πρέπει να προσέχεις


Για νέα διαδικτυακή απάτη στο Facebook που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις και αφορά την πώληση αυτοκινήτων προειδοποιούν οι αρχές.

Οι μεγάλες απάτες «κρύβονται» συνήθως σε κοινή θέα και αυτό το διαπίστωσε στην πράξη με τον πλέον σκληρό τρόπο ένας οδηγός στην Αγγλία που μόλις είχε αγοράσει ως μεταχειρισμένο ένα Fiat 500.

Συγκεκριμένα στον έλεγχο που πραγματοποίησαν στον συγκεκριμένο οδηγό από αστυνομικούς της κομητείας Warwick στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι το Fiat 500 που μόλις είχε αγοράσει ήταν κλεμμένο.


Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από το Birmingham στις αρχές Σεπτέμβρη και έπειτα από λίγες ημέρες «κλωνοποιήθηκε» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βρετανικές αρχές και βρήκε τον δρόμο του στο Marketplace του Facebook.

Με τον παραπάνω όρο οι Βρετανοί αναφέρονται στην πρακτική των απατεώνων να αλλάζουν την πινακίδα κυκλοφορίας του κλεμμένου αυτοκινήτου με μία άλλη -επίσης κλεμμένη ή «μαϊμού»- που αντιστοιχεί ωστόσο σε ένα μοντέλο που είναι ακριβώς ίδιο αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του, όπως είναι για παράδειγμα το χρώμα.

Έπειτα, μέσω του διαδικτυακού χώρου για αγοραπωλησίες που έχει δημιουργήσει το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το μοντέλο της ιταλικής εταιρείας βρήκε τον επόμενο ιδιοκτήτη του, ο οποίος, όπως φαίνεται δεν έκανε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν προχωρήσει την αγορά του ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα πέσει θύμα απάτης.

Στον εφησυχασμό του θύματος σημαντικό ρόλο πρέπει να έπαιξε το γεγονός ότι η αγγελία για το Fiat 500 αναρτήθηκε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το κύρος του Facebook και αυτό τελικά του βγήκε κάτι παραπάνω από ξινό.

«Σταματήσαμε το όχημα και για μια ακόμη φορά έπρεπε να ενημερώσουμε τον οδηγό ότι είχε αγοράσει ένα κλωνοποιημένο αυτοκίνητο και κατά συνέπεια είχε «χάσει» περισσότερες από 4.000 λίρες», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Warwick, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 4.615 ευρώ. Το αυτοκίνητο φυσικά κατασχέθηκε για να επιστραφεί στον αρχικό ιδιοκτήτη του.

Πέρα από τις προειδοποιήσεις των αρχών προς τους καταναλωτές, η λογική είναι και εκείνη που υπαγορεύει σε όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν αγοράζουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Εκτός από τους απαραίτητους ελέγχους σε αμάξωμα και μηχανικά μέρη, κάτι παραπάνω από απαραίτητη είναι και η διασταύρωση της ταυτότητας του οχήματος μέσω της πινακίδας κυκλοφορίας του αλλά και του αριθμού πλαισίου.

Παράλληλα, σε καμία περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να καταβάλλον προκαταβολή, αν δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης του πωλητή και αν δεν έχουν δει το αυτοκίνητο με τα ίδια τους τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News