Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

«Δώρο Χριστουγέννων» σε 750.000 συνταξιούχους - Οι 3 κλίμακες δικαιούχων


Η περίοδος των έκτακτων επιδομάτων, με τα οποία η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρώτο σοκ της ακρίβειας, τελείωσε ανεπιστρεπτί. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους θα δοθεί μεν ξανά σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων» στη λήξη του 2023, ωστόσο, από τους 950.000 που δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, μόνο οι 750.000 θα το λάβουν, ενώ αυτή τη φορά θα είναι και μειωμένο σε σχέση με τα χρήματα που πήραν τον περασμένο Μάρτιο.

Η οικονομική ενίσχυση θα πληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Θα ξεκινά από 100 έως 200 ευρώ, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο που ήταν μεταξύ 200 και 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Οι 3 κλίμακες δικαιούχων είναι οι εξής:

- 200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ

- 150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ

- 100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου 2023

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων: «Στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους, διευκρινίζει τα εξής που αφορούν στην καταβολή των συντάξεων για το μήνα Νοέμβριο 2023.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

- Την 26η/10/2023 (τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016).

- Την 30η/10/2023 (προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου».

«Κόβονται» τα μετρητά για επιδόματα

Όρια στις αναλήψεις, μόνο προπληρωμένες κάρτες και άλλες μεγάλες αλλαγές έρχονται από το 2024 στα χορήγηση των επιδομάτων και των κρατικών ενισχύσεων. Σε μια σειρά από επιδόματα, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει ο τρόπος πληρωμής και πλέον θα ενισχύεται η πληρωμή σε POS ή e-banking, αφού τα μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα αποτελούν παρελθόν. Τον δρόμο έδειξαν τα Fuel Pass και Market Pass, τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν εν μέσω ακραίας ακρίβειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται όμως ότι το νέο σύστημα χορήγησης περνά και στα τακτικά επιδόματα.

Ο νέος τρόπος πληρωμής θα διαφοροποιείται, ανάλογα με το επίδομα που θα παίρνει κανείς. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το 2024 στη Βουλή και θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Τα επιδόματα αυτά αφορούν περίπου 702.000 νοικοκυριά.

Το νέο καθεστώς θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

- Προπληρωμένες κάρτες για σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, επίδομα γέννας κ.α.)

- Με κάρτες θα πληρώνονται και τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ

- Θα μπουν όρια αναλήψεων μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News