Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο ξεκινάει στις 13/10 η διάθεσή του


Με το βλέμμα στραμμένο στην Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή ξεκινάει στο τέλος της εβδομάδας η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιμή που θα διαμορφωθεί σε πρώτη φάση κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και λίγο υψηλότερα για την περιφέρεια.

Η άτυπος κανόνας για την διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι: τιμή diesel κίνησης μείον περίπου 30 λεπτά το λίτρο.

Σε σχέση με την περυσινή κατάσταση, η μεγάλη διαφορά είναι ότι εφέτος δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία, αλλά ούτε και επιδότηση από τα διυλιστήρια. Πέρυσι αθροιστικά ήταν κοντά στα 32 λεπτά το λίτρο, αλλά με σημαντικά υψηλότερα τιμή.

Και επειδή όλα αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους καταναλωτές, αφού αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι τι θα πληρώσουν, να σημειώσουμε ότι πάνω κάτι η τιμή διάθεσης με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι η ίδια. Και αυτό διότι πέρυσι ξεκίνησε στο 1,38 ευρώ το λίτρο και εφέτος στο 1,40 ευρώ. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η επιβάρυνση θα είναι κοντά στα 20 ευρώ.

Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία των τιμών, μάλλον είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη με βάση την εικόνα που υπάρχει στην αγορά και κυρίως με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και όχι μόνο. Για παράδειγμα σήμερα οι τιμές του Brent είναι ελαφρά ανοδικό, λίγο κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του φυσικού αέριου υποχωρεί μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που έφεραν την τιμή του στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος οι καταναλωτές θα είναι με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι να δουν, αυτοί που έχουν την επιλογή βέβαια, ποιο είναι το πιο συμφέρον καύσιμο θέρμανσης. Και αυτό διότι με τις αυξομειώσεις τιμών μπορεί η εικόνα να αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News