Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Θ. Τζάκρη: Τεράστια προβλήματα από τις βροχοπτώσεις σε βερίκοκα και πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια


Τεράστιες είναι οι ζημίες στις αγροτικές καλλιέργειες και στις πεδινές περιοχές της Πέλλας μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας τα χωράφια των αγροτών σε λίμνες. Οι εκτός εποχής συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς αφού όλες σχεδόν οι καλοκαιρινές καλλιέργειες φρούτων έχουν πληγεί σημαντικά.

Μετά τις ζημιές στην κερασοκαλλιέργεια (ακαρπία λόγω προανθικού παγετού και βροχοπτώσεις) που αναδείχτηκαν με προηγούμενες ανακοινώσεις, σειρά έχουν τα βερίκοκα και οι πρώιμες (προς το παρόν) ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.

Οι καλλιέργειες βερικόκων, ροδάκινων και νεκταρινιών επλήγησαν αρχικά από τους παγετούς που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4/3/2023 και 30/03/2023 όταν βρίσκονταν σε διάφορα βλαστικά στάδια από την άνθηση μέχρι την καρπόδεση. Στη συνέχεια, συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16/04/2023 και 26/04/2023 ζημιώνοντας περαιτέρω την παραγωγή αυτών των καλλιεργειών ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του καρπού, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης.


Και την προηγούμενη καταστροφή ήρθαν να συμπληρώσουν οι καθημερινές βροχοπτώσεις από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα. Τα κεράσια έχουν σχεδόν ολική ζημιά. Και ακολουθούν τα βερίκοκα, ροδάκινα, τα νεκταρίνια, που συγκομίζονται αυτή την περίοδο. Τα βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια παρουσιάζουν σχισίματα στους καρπούς που τους καθιστούν ακατάλληλους προς εμπορία. Μάλιστα τα υποβαθμισμένα από τις βροχοπτώσεις βερίκοκα κατευθύνονται προς τη βιομηχανία του χυμού με ότι αυτό σημαίνει για το φετινό αγροτικό εισόδημα.

Οι αγρότες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί μαζί με τα άλλα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν όπως το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, την έλλειψη εργατών γης, βλέπουν την σοδειά τους να καταστρέφεται λίγο πριν ή εν μέσω της συγκομιδής και το εισόδημά τους να χάνεται εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Η υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε τις πληγείσες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις περιοχές και έγινε αποδέκτης της ανησυχίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής. Από την πλευρά της επισήμανε ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν άμεσα, ώστε να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για την αποζημίωση των αγροτών. Επίσης σημείωσε την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής που είναι αναγκαία για τη συγκράτηση των αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους και κατ’ επέκταση στην ελληνική ύπαιθρο.


Με δεδομένο ότι διαπιστώνεται ολική καταστροφή στις καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές είναι άμεση ανάγκη:

1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που έχουν πληγεί από βροχή και από χαλάζι ώστε στη συνέχεια οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι αποζημιώσεις.

2. Για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να στελεχωθεί το κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις μεγάλου αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις, διότι με 9 μόνιμους γεωπόνους - εκτιμητές και περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την Π.Ε. Πέλλας.

3. Είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών προκειμένου να ενισχυθεί, έστω και μερικώς, η ρευστότητα του τομέα, αφού ολόκληρες περιοχές έχουν μείνει πλέον χωρίς παραγωγή.

4. Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να εξετάσει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων (deminimis) στους αγρότες της περιοχής προκειμένου να αντισταθμιστεί έστω και εν μέρει η απώλεια εισοδήματος τους που οφείλεται πρωτίστως στη μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News