Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης στο υπουργικό για την τραγωδία στα Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, ζητώ και πάλι δημόσια συγγνώμη»


Τη δημόσια συγγνώμη του επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για την τραγωδία των Τεμπών.

Όπως είπε: «Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί.

Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης».

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος! Και εμείς και οι διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση προσωπικού. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως, η τραγωδία έγινε μ εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δυο πράγματα: πρώτον απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται.

Και δεύτερον, δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να αποκαταστασθεί η κατάσταση στους σιδηροδρόμους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκε προσωπικά οργή αλλά και ντροπή. «Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα μου σε δημιουργική δράση».

Τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια και 2 σταθμάρχες στη βάρδια. Είναι μια προσπάθεια που θα έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους.

Αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές.

Επίσης, προσλήψεις τακτικού προσωπικού άμεσα. Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι συναντήθηκε με ειδικούς της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων και ζήτησε αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μας. 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί αμέσως η έκθεση στην δημοσιότητα.

Τόνισε ακόμα ότι θα χρειαστεί και θα βρεθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι όλες οι ηγεσίες των κομμάτων θα ενημερωθούν για να ενσωματώσουμε και τις προτάσεις τους.

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι το ίδιο και οι γονείς τους όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας σε αυτά τα παιδιά αλλά απηύθυνε έκκληση να μην επιτρέψουμε η οργή να γίνει η σπίθα ενός νέου διχασμού.

«Είναι η όψη ενός νομίσματος που έχει πληρώσει ακριβά η χώρα». Είναι αδιανόητο στην ίδια χώρα που σε λίγους μήνες έγιναν 100.000 δωρεάν μαστογραφίες σώζοντας ζωές να χάνονται ζωές σε άλλη κατεύθυνση.

Έφερε ως παράδειγμα τον αριθμό 112 λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργεί αυτί και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν.

«Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά και αναμετριόμαστε και με υψηλές προσδοκίες που έχουμε. Οι μάχες μας πρέπει να ενταθούν. Προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι ποσό δύσκολη είναι η μάχη, είπε, λέγοντας ότι ως απλός βουλευτής είχε έρθει σε σύγκρουση με εργατοπατέρες της δίκης του παράταξης. «Δεν έκανα πίσω τότε δεν θα κάνω πίσω τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για αντιπαράθεση διαρκείας και πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού το οποίο παραμένει βαθύ πάνω σε μικροκομματικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές.

Κλείνοντας είπε ότι το ποτέ ξανά που ακούστηκε στη Λάρισα να μετατραπεί σε απόφαση τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας και η απάντηση είναι τώρα ξεκινώντας άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News