Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα» - Η πρόταση του Βρετανικού Μουσείου


Ελλάδα και Βρετανία φαίνεται πως συνεργάζονται στενά πλέον για μια συμφωνία «win-win» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτό αποκάλυψε σε νέες δηλώσεις του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλώντας στο BBC.

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Όσμπορν του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε η συμφωνία που επεξεργάζονται προβλέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπορεί κανείς να τα δει και στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τρόπο που κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» είπε ο Όσμπορν στο BBC, «αλλά πιστεύω πως θα μπορεί να υπάρξει μια πρόοδος με τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτή είναι μια συμφωνία “win – win” για την Ελλάδα και για εμάς».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε δανεισμό, είπε: «Μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να αποδεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ο Όσμπορν έχει δηλώσει πως για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα οριστικά πίσω στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία ο ίδιος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Σημείωσε, δε, πως: «Αυτό που μπορεί να κάνει το Μουσείο είναι να προσπαθήσει να χτίσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News