Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Στο περιθώριο η Αλμωπία με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Χρ. Μπάτση


ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ

Σε 6-7 μήνες από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, ενός ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικού άξονα που αναμένεται δώσει ώθηση στην οικονομία και τις μετακινήσεις στην Πέλλα.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, στην Έδεσσα, για τα έως τώρα επιτεύγματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ.Μ., στην Πέλλα και τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ, περιόδου 2021-2027.

Στόχος του νέου ΕΣΠΑ, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας είναι δίκαιη ανάπτυξη των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο. «Θέτουμε στόχους, όχι προβλήματα. Δίνουμε λύσεις, όχι δικαιολογίες» τόνισε εμφατικά ο Περιφερειάρχης ΚΜ επισημαίνοντας ότι λέξη κλειδί στην αξιοποίηση του 100% των διαθέσιμων πόρων, που επετεύχθη για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήταν η συνεργασία.

Σε μία συνοπτική αναφορά στα πεπραγμένα, είπε ότι διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 7.000 επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στηρίχθηκαν δομές υγείας, κοινωνικές δομές στην Πέλλα, ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία της περιοχής, αναπτύχθηκαν προγράμματα επαγγελματικών δεξιοτήτων, επεκτάθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύθηκε ο πολιτισμός και τουρισμός, η έρευνα και καινοτομία και έγιναν έργα αστικής ανάπτυξης.

Για το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι για την επόμενη επταετία οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι 1,5 δις. ευρώ, πέραν των εθνικών πόρων και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν έργα στην Περιφέρεια, ενώ προέτρεψε σε σωστή προετοιμασία, όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα νέα προγράμματα.

Βασικές προτεραιότητες που θέτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι η ανάπτυξη της έρευνας – καινοτομίας, η πράσινη αειφόρος ανάπτυξη, η διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Υποδομές και η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, οι Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, οι Δήμαρχοι Εδέσσης, Δημήτρης Γιάννου, Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έδεσσας, Ιορδάνης Τσώτσος, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Από την εκδήλωση απουσίαζε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης και σύσσωμη η δημοτική του ομάδα. Προφανώς, τη Δημοτική Αρχή της Αλμωπίας δεν την αφορά ο προγραμματισμός του ΕΣΠΑ. Η μόνη ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε γι' αυτή την απουσία, είναι πως ίσως έχουν αποδεχτεί την ανεπάρκειά τους. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε ο γεγονός, ότι η Αλμωπία απουσιάζει από όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δυστυχώς, αυτή την έλλειψη οράματος, την πληρώνει ο τόπος που πάει πολλά χρόνια πίσω και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η Δημοτική Αρχή, η οποία έχει αδυναμία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News