Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Δήλωση της Θ. Τζάκρη για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας


Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας συμπίπτει με την ημερομηνία της απώλειας του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Και αυτό παράγει έναν πανίσχυρο συμβολισμό.

Ο Διονύσιος Σολωμός κατέστη εθνικός ποιητής διότι ο πνευματικός του αγώνας όχι μόνο συνέπεσε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά σχηματοποίησε την αθέατη πλευρά της Επανάστασης, η οποία δεν ήταν μόνο ένας ένοπλος αγώνας, αλλά και ένα αίτημα αναγέννησης της γλώσσας μέσα από την οποία ο μεγάλος μας ποιητής, στοχαστής και φιλόσοφος ενέπνευσε και επικαιροποίησε το υπόβαθρο της συνέχειας του Ελληνισμού, δηλαδή την γλώσσα μας.

Μια γλώσσα, η οποία αδιάσπαστη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε το 2017 για να καταδείξει την σημασία της σκέψης που πρέπει να συνοδεύουν και να καθοδηγούν τις πράξεις.

Γιατί η γλώσσα μας είναι το συνεκτικό και αείχρονο στοιχείο ενότητας του Ελληνισμού και είναι σπουδαίο να αισθανόμαστε περήφανοι για κάθε γράμμα της αλφαβήτου μας, για κάθε λέξη και ορολογία που εγκαταστήσαμε στο παγκόσμιο κεκτημένο, για κάθε ελληνική φωνή που ακούγεται στα πέρατα του κόσμου.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η χώρα της Παιδείας, η χώρα των Φιλοσόφων, των Ποιητών, των Στοχαστών και της Δημοκρατίας.

Έχουμε την γλώσσα ευγενική και το φρόνημα γενναίο.

Η Ελληνική μας γλώσσα είναι το μόνο καθολικό και μη δυνάμενο να απαλλοτριωθεί περιουσιακό στοιχείο του έθνους μας.

Θεοδώρα Τζάκρη

Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

3 σχόλια:

  1. Κυρία Τζάκρη. Μέσα στην ελληνική γλώσσα νομίζω είναι και τα μακεδονικά δηλ αυτά που μιλούσαν οι αρχαίοι προγονοί μας εδώ πάνω και φυσικά μιλάμε εμείς που ζούμε στην Αριδαία, φλώρινα, Σέρρες κλπ Δηλ τα μακεδονικά είναι ελληνική γλώσσα.
    Κυρία Τζάκρη, τότε, πως εσείς και το κόμμα σας, Έλληνες όντες, βαφτίσατε ως μακεδονική μια ξένη γλώσσα ενός κρατιδίου πάνω από μας και είπατε τη γλώσσα του με συμφωνίες, επίσημα πλέον, μακεδονική;
    Απαντήστε μου σας παρακαλώ ανώνυμα, όπως σχολιάζω τώρα εγώ. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ακριβώς το σχόλιο με αντιπροσωπεύει πλήρως ως προς την τοποθέτηση της κ Τζάκρη σε σχέση με την υπέροχη Ελληνική γλωσσα ,τη γλώσσα του Μ Αλεξάνδρου,του Αριστοτέλη,του Σωκράτη,του Πλατωνα και και...η κυρία Τζάκρη τα πιστεύει αυτά που λέει ?αλλα μας έχει δείξει

      Διαγραφή
  2. ευγενικη γλώσσα οπως του Πολάκη, α ρε Θοδώρα τι δουλιά εχεις μ αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News