Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Πόσες θερμίδες έχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά


Ναι, είναι νωρίς ακόμα για να βάζουμε στο μυαλό μας τέτοιες σκοτούρες με θερμίδες, αλλά μιας και σιγά-σιγά ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και ήδη έχουμε φάει τα πρώτα μας μελομακάρονα ή κουραμπίεδες, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πόσες θερμίδες έχουν. Γιατί ναι μεν, ωραία, νόστιμα, αγαπημένα και μια φορά τον χρόνο τα έχουμε, όμως, κάποια από αυτά είναι… θερμιδικές βόμβες.

Πόσες θερμίδες έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ας δούμε, λοιπόν, πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά που φτιάχνουμε παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά:

Μελομακάρονα: Τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων που στην περίπτωσή τους ποτέ δε σταματάς σε ένα. Ωστόσο, ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες που αυξάνονται αν είναι με κουβερτούρα.

Κουραμπιέδες: Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου – και ο δικός μας τρόμος μήπως πέσει η ζάχαρη άχνη στο χαλί, είναι και… θερμιδικός τρόμος. Κι αυτό διότι ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και ανεβαίνουν επίσης αν είναι με κουβερτούρα!

Panettone: Το απίστευτα νόστιμο τσουρέκι μάς ήρθε από την Ιταλία, αλλά το λατρέψαμε και ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε. Αλλά εδώ και αν θέλει σύνεση στην κατανάλωση, διότι ένα κομμάτι panettone περίπου 115 γρ. περιέχει 405 θερμίδες! Ίσα δηλαδή με ένα πιάτο φαϊ!

Δίπλες: Τις φτιάχνουμε παραδοσιακά την Πρωτοχρονιά και είναι το γλυκό που το έχουμε συνδέσει έντονα με τα παιδικά μας χρόνια. Ως παιδιά δεν μας ενδιέφερε αυτό το μελωμένο γλυκό πόσες θερμίδες έχει, αλλά τώρα ως μεγάλες πρέπει να ξέρουμε πως μία δίπλα, περίπου 45 γρ., έχει 170 θερμίδες.

Βασιλόπιτα: Η “αρχόντισσα” του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, την οποία τη φτιάχνουμε σε διαφορετικές εκδοχές. Κατά βάση πρόκειται για κέικ, οπότε υπολογίζοντας έτσι τις θερμίδες, ένα κομμάτι 100 γρ. έχει περίπου 256 θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News