Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Χαμός στη βουλή των Σκοπίων: Πέταξαν νερό στον πρόεδρο - Φωνές και τσαμπουκάδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολούθησαν φωνές και τσαμπουκάδες, με τους δύο άνδρες να πιάνονται στα χέρια και να χρειάζεται η παρέμβαση της ασφάλειας της βουλής για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα

Άκρως επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση στη βουλή των Σκοπίων για την ψήφιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η κατάσταση ξέφυγε όταν ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και του έκλεισε το μικρόφωνο.
.  

Ακολούθησαν φωνές και τσαμπουκάδες, με τους δύο άνδρες να πιάνονται στα χέρια και να χρειάζεται η παρέμβαση της ασφάλειας της βουλής για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα.  

Αρχικά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Ακολούθως, το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοποτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Ταλάτ Τζαφέρι. 

Ο Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει

Μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

---
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Κατά τα άλλα θα αλλάξουν και το σύνταγμα και εμείς οι μ....ες θα τους πούμε Μακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News