Σάββατο 23 Μαΐου 2015

1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας: «Οι πίτες στην Αλμωπία ως διατροφική αξία» (ΦΩΤΟ)

Η πίτα είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των ανθρώπων της Αλμωπίας

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ παρουσίασαν οι μαθητές της Τετάρτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, με θέμα «Οι πίτες στην Αλμωπία ως διατροφική αξία.

Η σημασία του όρου «πίτα» αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε έναν τύπο άζυμου ψωμιού και συνακολούθως σε είδος φαγητού με φύλλα και διάφορες γεμίσεις (γλυκές ή αλμυρές), οι οποίες και προσδιορίζουν την ονομασία του. Στην εποχή μας η πίτα αποτελεί ένα είδος τροφίμου, το οποίο κατέχει εξέχουσα θέση στην Ελληνική κουζίνα συμβάλλοντας σημαντικά στην διατροφή του Ελληνικού πληθυσμού.

Η ποικιλία της είναι τεράστια. Μπορεί να είναι η πίτα με εξωτερική ζύμη ή με φύλλα από σταρένιο αλεύρι ανοιγμένα με τον πλάστη κτλ. Η γέμιση της ποικίλλει και μπορεί να παρασκευαστεί με την ανάμιξη διαφόρων υλικών (είτε αυτά είναι λαχανικά, είτε κρέατα, είτε φρούτα κτλ.) ανάλογα με τις εκάστοτε επιθυμίες και προτιμήσεις μας. Συνηθισμένες πίτες στην διατροφή των Ελλήνων αποτελούν η σπανακόπιτα, η πρασόπιτα, η τυρόπιτα, η χορτόπιτα, η κρεμμυδόπιτα, η κοτόπιτα, η κολοκυθόπιτα, η κρεατόπιτα, η μηλόπιτα κλπ.


Η σπανακόπιτα και η πρασόπιτα αποτελούν ίσως την πιο κοινή και αγαπημένη πίτα των Ελλήνων ή οποία συχνά αποτελεί και το κύριο φαγητό της οικογενείας. Η παρασκευή της ίσως είναι λίγο χρονοβόρα αλλά η νοστιμιά της και η θρεπτική της αξία είναι τόσο μεγάλη που δικαιώνει τον καταναλωμένο χρόνο και την καθιστά σε αναμφισβήτητη θέση στην γενικότερη διατροφή του ανθρώπου.

Ένα παραδοσιακό κομμάτι πίτας μπορεί να δίνει 150 με 200 θερμίδες. Δύο με τρία κομμάτια από κάθε πίτα αποτελούν ένα μικρό πλήρες γεύμα. Ένα μικρό κομμάτι από την πίτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρωινό αλλά και δύο μικρά κομμάτια σαν ελαφρύ βραδινό. Το κρίσιμο συστατικό το οποίο καθορίζει και το ποσό των θερμίδων που περιέχεται σε αυτές είναι τα λιπαρά (είτε από το λάδι, είτε από τα τυριά που βάζουμε).

Οι πίτες στην γη της Αλμωπίας δεν μπορούν να καθοριστούν χρονικά πότε μπαίνουν στη διατροφή των κατοίκων της. Πιστεύουμε όμως ότι η πίτα είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των ανθρώπων της. Σίγουρα όμως τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν οι μάνες και οι γιαγιάδες μας είναι το πενταπόσταγμα το οποίο προέρχεται από την Αλμωπαία γη.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News